Rusija

Rusija i ODKB su više puta nudili dijalog NATO-u

Moskva je predlagala izgradnju sistema bezbednosti koja će biti jednaka za sve, ali NATO nije pokazao istu želju, naveo je stalni predstavnik Rusije pri ODKB Viktor Vasiljev
Rusija i ODKB su više puta nudili dijalog NATO-uwww.globallookpress.com © MOD Russia

Rusija i ODKB su više puta nudili NATO-u dijalog o izgradnji sistema bezbednosti, ali ti predlozi nisu naišli na pozitivnu reakciju, rekao je stalni predstavnik Rusije pri ODKB Viktor Vasiljev.

"Ne bežimo od dijaloga sa zapadnim državama. Neprestano je sa ruske strane i iz ODKB-a bilo predloga da se započne dijalog kako bi se pronašlo zajedničko gledište na izgradnju sistema bezbednosti, uključujući ključni princip – da ne osiguravamo svoju bezbednost na račun bezbednosti drugih", potvrdio je Vasiljev.

Međutim, svi ti predlozi nisu naišli na pozitivan odgovor, dodao je ruski zvaničnik.

Rusija i ODKB primećuju da se NATO izmestio iz severnoatlantske zone u azijsko-pacifički region, dodao je Vasiljev.

Prema njegovim rečima, postoje otvoreni pokušaje Zapadi da uzdrma situaciju u na Kavkazu i u Iranu, a ako se situacija u regionu poljulja, to će biti jedna od stvarnih bezbednosnih pretnji za sve države članice ODKB-a.

Kako je objasnio ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov nakon što je Vladimir Putin izneo nove uslove za prekid vatre u Ukrajini, Rusija više ne želi da ulaže napore u ostvarenju bezbednosti na evroatlanskom prostoru već će se usmeriti na Evroaziju.

"Bezbednost kao nešto ostvarivo i poželjno u evroatlanskom kontekstu za nas više nije aktuelno. Ali Evroazija jeste. To je logično. Na istom smo kontinentu, ne dele nas nikakvi okeani", rekao je Lavrov.

Pritom, na tom kontinentu već ima nekoliko organizacija, koje se bave i pitanjima bezbednosti, rekao je Lavrov i ukazao na ODKB, ZND, ŠOS. Postoje i ekonomske organizacije poput Evroazijskog ekonomskog saveza – sve rade na jedinstvenom evroazijskom kontinentu, dodao je ruski ministar.

image