Rusija

Svetska banka: Rusija je među prvih deset zemalja po prihodu od trgovine

Prema rezultatima iz prošle godine, Rusija je ostvarila prihod od trgovine od 121 milijardu dolara i postala sedma zemlja po vrednosti izvoza
Svetska banka: Rusija je među prvih deset zemalja po prihodu od trgovineGetty

Rusija je na kraju 2023. godine ušla u prvih deset zemalja po trgovinskom suficitu, prema analizi podataka Svetske banke. Ukupno, sve zemlje su prošle godine izvezle robu u vrednosti od 23,3 biliona dolara i uvezle proizvode i usluge vredne 22,9 biliona dolara, što je rezultiralo trgovinskim suficitom od 365 milijardi dolara.

Kina je najviše zaradila od izvoza, sa trgovinskim suficitom od 594 milijarde dolara. Slede Nemačka sa suficitom od 245,3 milijarde i Irska sa neto trgovinskim prihodima od 178 milijardi. U prvih pet su i Singapur sa 155 milijardi dolara, i Švajcarska sa 131 milijardom dolara. Šesto mesto zauzela je Saudijska Arabija sa 127 milijardi.

Prema rezultatima iz prošle godine, Rusija je ostvarila prihod od trgovine od 121 milijardu dolara i postala sedma na ovoj listi. Prvih deset zaokružuju Holandija (97 milijardi), Australija (83 milijarde) i Brazil (81 milijarda). U svetu su 43 zemlje zabeležile suficit u trgovini od 2,5 biliona dolara.

Istovremeno, broj zemalja sa trgovinskim deficitom dostigao je 72, a zajedno su ušle u negativnu teritoriju za 2,3 triliona dolara. Apsolutni lider po ovom negativnom trendu su bile Sjedinjene Američke Države, koje su uvezle 1,1 bilion dolara više robe iz drugih zemalja nego što su same prodale.

Indija je bila druga po ovom pokazatelju , ali je njen trgovinski deficit više od četiri puta manji od američkog i iznosio je 245 milijardi. Treće mesto zauzima Velika Britanija , koja je otišla u negativnu teritoriju za 232 milijarde, četvrta Francuska (88 milijardi), a peta Turska (87 milijardi).

image