Rusija

Peskov: Odgovorićemo na postavljanje američkih raketa, ali šta će biti s Evropom

Imamo potencijal za obuzdavanje tih raketa, samo bi potencijalna žrtva bile evropske prestonice, rekao je portparol Kremlja
Peskov: Odgovorićemo na postavljanje američkih raketa, ali šta će biti s Evropom© Sefa Karacan/Anadolu Agency via Getty Images

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je da Rusija ima dovoljno kapaciteta da odgovori na raspoređivanje američkih raketa velikog dometa u Evropi, ali da bi potencijalne žrtve u tom slučaju bile evropske prestonice.

Prema njegovim rečima, uvek je postojala paradoksalna situacija.

"Amerika je raspoređivala rakete u Evropi, različite rakete ali tradicionalno usmerene prema našoj zemlji. Naša zemlja je, logično, kao cilj naših raketa određivala tačke u Evropi", rekao je Peskov.

Kako je dodao portparol Kremlja, paradoks leži u tome da SAD nastavljaju da zarađuju, a Evropa je na nišanu raketa.

"Naša zemlja je na nišanu američkih raketa koje se nalaze u Evropi. Sve smo to već prošli, sve je to već viđeno. Imamo potencijal za obuzdavanje tih raketa, samo bi potencijalna žrtva bile evropske zemlje", upozorio je on.

Peskov je naglasio da sada nije najsrećnije vreme za Evropu.

"Evropa puca po šavovima. Nije najsrećniji period za Evropu i zato je, u različitim formama, neizbežno ponavljanje istorije", rekao je Peskov novinaru Pavlu Zarubinu komentarišući raspoređivanje američkih raketa na Starom kontinentu.

Podsetimo, Pentagon je najavio da će SAD 2026. godine početi sa raspoređivanjem udarnih sistema velikog dometa u Nemačkoj. Radi se o sistemima koji su znatno napredniji od postojećih u Evropi – raketama SM-6, "tomahavk" i hiperzvučnom oružju.

image