Rusija

Kremlj: NATO želi da ostane neprijatelj Rusije

Dmitrij Peskov je govorio o planovima Amerike da razmesti rakete u Nemačkoj, o odnosima Rusije i NATO i o američkim izborima
Kremlj: NATO želi da ostane neprijatelj RusijeGetty © Sefa Karacan/Anadolu Agency

NATO demonstrira svoju odlučnost da ostane neprijatelj Ruske Federacije, jer postoji namera da Ukrajina postane član Alijanse, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov 11. jula za emisiju "Moskva. Kremlj. Putin".

"Alijansa nije spremna na razgovor povodom našeg insistiranja da Ukrajina ne uđe u blok. NATO je jasno naglasio da će Ukrajina ući u blok. Mada, vidimo da Mađarska ima drugačije mišljenje i još pojedini predstavnici. Ali Alijansa želi Ukrajinu kao članicu", objasnio je Peskov.

Dakle, nisu spremni da razmotre problem na koji je Rusija ukazivala i koji je postao ugaoni kamen za početak Specijalne vojne operacije u Ukrajini, naveo je Peskov.

Prema njegovim rečima, trenutno nema nikakvih preduslova za razgovor o miru.

Rusija i SAD se nalaze u fazi duboke i oštre konfrontacije, za sada se ne vide mogućnosti za izlaz iz te spirale, ali to vreme će doći, rekao je portparol Kremlja.

Na pitanje da li je moguće da Amerika i Rusija budu i dijalogu u vezi sa razmeštanjem oružja na tuđim teritorijama, Pekov odgovara:

"Da nije moguće, diplomatija bi odavno bila mrtva".

Dakle, diplomatija je živa, vojne diplomate su u komunikaciji, ali doći će vreme kada će masteri diplomatije morati da očiste sve te Augijeve štale, naveo je Peskov.

Prema njegovim rečima, Rusija je u periodu "unutrašnje mobilizacije pribranosti", ruske vlasti sada, za razliku od prethodnih, vode trezvenu politiku kada je u pitanju Zapad i ne nose ružičaste naočare.

Govoreći o predstojećim izborima u SAD, Peskov je poručio Amerikancima da sami reše situaciju, a Kremlj će pažljivo da prati.

"Pomno pratimo ko će da pobedi i da li će moći da postane predsednik, ako pobedi. Jer ni to tamo više nije garantovano", rekao je Peskov.

"Svaki narod sam sebi bira svog predsednika i ponosi se svojim predsednikom. Mi se ponosimo svojim", rekao je Peskov.

Na pitanje da li su izolovani oni koji su želeli da izoluju Rusiju, Peskov odgovara da je Zapad sam sebe izolovao zahvaljujući pritiscima koje je naneo zemljama koje žele da sarađuju sa Moskvom.

Sve je više zemalja koje su odbile te pritiske, ističući da ne žele da biraju i da žele uzajamno korisnu saradnju, a upravo je Moskva to nudila, zaključio je Peskov.

image