Rusija

Moskva: Atentati na predsednike i političare su tradicija u SAD

Moskva je pre tačno dva meseca pre atentata na Trampa upozorila da pojedini američki zvaničnici pozivaju na "eliminisanje predsedničkog kandidata" i pozvala američke službe da reaguju, podsetila je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova
Moskva: Atentati na predsednike i političare su tradicija u SADGetty © artolympic

Atentati na političke ličnosti, predsednike i predsedničke kandidate u SAD su tradicija, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova za "Rusija 24".

I sam predsednik SAD Džozef Bajden je priznao da su takvi događaji bolna stvarnost unutrašnjeg političkog života SAD, podsetila je Zaharova.

"Ali, Bajden nije rekao sve. Trebalo je da doda da je to ne samo bolna manifestacija unutrašnjeg političkog života SAD, već i njihova tradicija", rekla je zvanična predstavnica ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je pre dva meseca objavilo spisak svih atentata, uspelih i neuspelih, na američke predsednike koje su izvršili sami Amerikanci, počev od 1835. godine, navela je Zaharova.

Ceo svet polazi od ubistva predsednika Džona Kenedija, najverovatnije jer je to bio najkrupniji događaj, jer ga je pratio uživo pratio svaki čovek na svetu – ali, podseća, da postoj desetine takvih zločina.

"Kod njih je to tradicija koja, nažalost, prelazi u normu. Ta tradicija se ne prekida, ne narušava i još se dodatno stimuliše. To je, dakle, već norma. Nije u skladu sa zakonom, ali oni povodom toga ništa ne rade", rekla je ruska zvaničnica.

Pre tačno dva meseca upravo je Zaharova detaljno govorila o vekovnoj američkoj tradiciji atentata i ubistava američkih predsednika, pa je danas naglasila da je "u Vašingtonu vreme za uzbunu".

U toj objavi je istakla da je neobjašnjivo kao niko od američkih zvaničnika i službi koje štite demokratiju nije obratio ni najmanju pažnju da to što se unutar Amerike poziva na ubistvo Donalda Trampa.

"To je sve bilo toliko očigledno i divlje da se prati. Ljudi, i to ne neke marginalizovane grupe, već oni Amerikanci koji se nalaze na visokim dužnostima i sa statusom, a pod statusom podrazumevam da su imali mogućnost da utiču na situaciju – oni su sloganima, otvoreno su govorili da treba likvidirati Trampa", navela je Zaharova.

To se, prema njenim rečima, nije dešavalo na internetu sa skrivenih naloga, već u javnim obraćanjima. Jedan od onih koji je javno zagovarao ubistvo Trampa je i kongresmen Den Goldman – to je bila njegova zvanična policija, navela je Zaharova.

Drugo ime koje je navela je Robert Kejgan, američki politikolog, javna ličnost i, verovali ili ne – muž Viktorije Nuland. "Postoji potvrda da je pozivao na ubistvo Donalada Trampa. Oni su imali svoj narativ i javno su navodili zašto bi ubistvo Trampa bilo legitimno", rekla je Zaharova.

Sejanje mržnje je norma za američku politiku

Mediji pokušavaju da shvate koji je motiv, ali ponašaju se kao deca – "kakav crni motiv, koliko godina se raspaljuje mržnja prema konkretnim političarima", navela je Zaharova.

Ne radi se o kritici, ili debati, niti o pokušaju da se utihne alternativna tačka gledišta – u SAD raspaljuju mržnju koja za nezdrave i ljude i marginalne grupe predstavlja poziv na akciju, naglasila je Zaharova.

Američka tzv. demokratija se ne bori protiv toga ni u okviru unutrašnjeg političkog života SAD, niti u spoljnoj politici – sejanje mržnje je norma za američku spoljnu politiku, američke medije i zvaničnike, ocenila je ona.

"Za njih je norma se raspiruje mržnja prema drugim državama, zemljama i narodima. Ne da se kritikuje ili dovodi u sumnju nečiji kurs – već upravo raspisivanje mržnje", naglasila je ona.

Cilj je, kako je istakla, da se u ljudima probudi kult masovne mržnje i zlobe, totalnog neprijateljstva do tog nivoa da se učini legitimnim eliminacija oponenta, objasnila je Zaharova.

"To je problem američke demokratije, života, stila i nacije. Na to treba sada da se fokusiraju", poručila je Zaharova.

Cela Amerika se pita kako to da policija i službe nisu reagovale na pozive očevidaca koji su primetili atentatora na krovu nekoliko minuta pre nego što je zapucao, navela je Zaharova i dodala:

"Aktuelne američke vlasti troše stotine milijardi dolara za podršku kijevskog režima. Možda je vreme da te milijarde dolara ipak potroše za sponzorisane unutrašnjih specijalnih službi kako bi kod sebe osigurali mir i red", predložila je Zaharova.

image