Rusija

Putin: Metalurgija se u Rusiji svake godine sve više i više razvija

Razvoj metalurškog sektora bitan je i za flotu i vojsku, moramo nastaviti sa modernizacijom u tom sektoru, poručio je predsednik Rusije
Putin: Metalurgija se u Rusiji svake godine sve više i više razvijaGetty © WPA Pool / Pool

Rusija se ponosi dostignućima u metalurškoj oblasti, što ima strateški značaj za celu zemlju, utiče na jačanje industrijskog kapaciteta Ruske Federacije i realizaciju velikih infrastrukturnih projekata, ali i na opremanje vojske i mornarice, rekao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku posvećenom ekonomskim pitanjima.

Putin je iskoristio ovu priliku da uputi čestitke zaposlenima u ovoj grani privrede, budući da se u Rusiji 21. jula ove godine slavi Dan metalurga. Kako je rekao, u oblasti danas radi oko 700.000 ljudi.

"Prema procenama stručnjaka, Rusija je prošle godine zauzela prvo mesto u svetu po proizvodnji visokokvalitetnog nikla, drugo po proizvodnji aluminijuma, treće po proizvodnji proizvoda od titanijuma i peto po obimu proizvodnje čelika. Važno je da svake godine ova grana postaje tehnološki sve naprednija. Sve to otvara nove mogućnosti u raznim sferama - od avijacije i astronautike do elektronike i medicine. Potrebno je, nema sumnje, i dalje sprovoditi duboku modernizaciju proizvodnje i, ono što je važno, raditi to na osnovu sopstvenih, domaćih tehnologija i opreme. Obavezno ćemo nastaviti da koristimo mehanizme koji su se dobro pokazali", poručio je Putin.

On je dodao da će danas "biti napravljen još jedan korak u razvoju metalurške indistrije" Rusije jer će biti otvoreni novi objekti za proizvodnju u DNR, i u još dve oblasti Rusije. 

Prema njegovim rečima, bez obzira na situaciju, i u DNR, i u LNR metalurška proizvodnja je tokom 2023. godine, u poređenju sa 2022, povećana za 30 odsto. "To je veoma dobar pokazatelj", ocenio je on.

"Želeo bih da istaknem da, uprkos sankcionim pritiscima, u ovoj grani privrede nastavljaju da rastu ulaganja u nove obećavajuće projekte", poručio je ruski lider.

Putin je, takođe, istakao i važnost ekološke bezbednosti svih projekata. Kako je objasnio, ovom pitanju danas se poklanja sve više pažnje i Rusija u tom cilju realizuje program "Čist vazduh".

image