Rusija

Ambasador RF u Hagu: Zapad se sprema da podigne optužnicu protiv Rusije za upotrebu hemijskog oružja

Načelnik snaga radijacione, hemijske i biološke odbrane Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov rekao da se SAD i Nemačka, zajedno sa Ukrajinom i tehničkim sekretarijatom OZHO, spremaju da pokrenu specijalnu misiju za istragu o upotrebi hemijskog oružja u Ukrajini
Ambasador RF u Hagu: Zapad se sprema da podigne optužnicu protiv Rusije za upotrebu hemijskog oružjawww.globallookpress.com © Cpl. Dalton Swanbeck/Keystone Press Agency

Zapad se sprema da podigne optužnicu protiv Rusije za upotrebu hemijskog oružja, rekao je Vladimir Tarabrin, stalni predstavnik Ruske Federacije pri OZHO, ruski ambasador u Hagu.

"Oni aktivno rade sa tehničkim sekretarijatom OZHO kako bi ga naterali da preduzme neke korake u cilju optuživanja Rusije za upotrebu hemijskog oružja", rekao je Tarabrin.

On je istakao da se ruska strana tome na sve načine suprotstavlja i konkretnim činjenicama pokušava da dokaže da će svi ti napori doživeti neuspeh.

Ranije je načelnik snaga radijacione, hemijske i biološke odbrane Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov rekao da se SAD i Nemačka, zajedno sa Ukrajinom i tehničkim sekretarijatom OZHO, spremaju da pokrenu specijalnu misiju za istragu o upotrebi hemijskog oružja u Ukrajini.

Diplomata je takođe dodao da nema i ne može biti hemijske pretnje Ukrajini od Rusije. Istovremeno, Moskva ne isključuje da bi mogla da pozove stručnjake OZHO da prouče dokaze o upotrebi takvog oružja od strane Kijeva, primetio je on.

U Hagu je od 9. do 12. jula održana 106. sednica Izvršnog saveta OZHO.

image