Rusija

Peskov: Rusija se nikada nije mešala u američke političke procese

Nasilje u unutrašnjoj političkoj areni tokom predizborne kampanje u SAD zabrinjava ceo svet, uključujući i Rusiju, rekao je portparol Kremlja
Peskov: Rusija se nikada nije mešala u američke političke procese© Tanjug/Yury Kochetkov/Pool Photo

Rusija se nikada nije mešala, niti će se mešati u unutrašnje političke procese u Sjedinjenim Državama, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"To je briga američkih birača. Nikada se nismo mešali i nećemo se mešati u unutrašnje političke procese u Sjedinjenim Državama. Vrlo pažljivo pratimo šta se tamo dešava, jer je to najveća privreda na svetu, ujedno i najmoćnija vojna država, koja troši mnogo novca na vojsku, više nego sve druge zemlje zajedno", kazao je Peskov za TV kanal "Zvezda".

Prema njegovim rečima, nasilje u unutrašnjoj političkoj areni tokom predizborne kampanje u SAD zabrinjava ceo svet, uključujući i Rusiju.

Govoreći o "mirovnom" Samitu u Švajcarskoj, Peskov je rekao da taj samit o Ukrajini nije bio mirovni, a da kada se govori o mogućnosti učešća Rusije na sledećem, potrebno je razumeti šta je tačno Vladimir Zelenski imao na umu.

"Većina Ukrajinaca se i dalje protivi pregovorima sa Rusijom, ali ta dvocifrena brojka je posledica 'mašine', koja radi u toj zemlji da zavara stanovništvo. U Ukrajini se i danas podstiču nacionalistička osećanja i mržnja prema svemu što je rusko. Narod se zavarava i ispira mu se mozak", zaključio je portparol Kremlja.

Naime, prema rezultatima istraživanja koje je objavilo ukrajinsko izdanje "Zerkalo nedeli", udeo stanovnika Ukrajine, koji su spremni za mirovne pregovore sa Rusijom dostigao je 44 odsto, dok 35 odsto ne veruje da je došlo vreme za početak takvih pregovora.

Anketu je od 20. do 28. juna sprovela sociološka služba Centra "Aleksandar Razumkov" u Kijevu.

image