Rusija

Putin otvorio deonicu auto-puta: Pouzdani putevi su jedan od glavnih uslova za rast ekonomije

Predsednik Rusije Vladimir Putin je na ceremoniju otvaranja došao u "ladi", koju je sam vozio
Putin otvorio deonicu auto-puta: Pouzdani putevi su jedan od glavnih uslova za rast ekonomijeGetty © Dennis Grombkowski / Staff

Od Moskve do Sankt Peterburga od danas će biti moguće stići skoro pa sat vremena ranije nego pre, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin na otvaranju severne obilaznice auto-puta M-11 kod grada Tvera (severozapadno od Moskve).

Ovom obilaznicom finalizovana je izgradnja auto-puta M-11 "Neva", dužine 669 kilometara. Maksimalna dozvoljena brzina na deonicama sa naplatom putarine iznosi 130 kilometara na sat. Putarina će u proseku iznositi oko 2.000 rubalja, a očekuje se da će biti potrebno oko 5,5 sati da se auto-put prođe celom dužinom.

Kada je reč o deonici puta kod grada Tver, njena dužina iznosi oko 62 kilometra. Put je završen godinu dana pre roka, a izgradnja je započeta 2022. Otvaranjem ove deonice, prema rečima Putina, "biće obezbeđen neprekidan, brzi saobraćaj bez semafora između Moskve i Sankt Peterburga". "Pojaviće se dodatne, pogodnije rute u okviru međunarodnog transportnog koridora 'Sever-Jug'", a to "znači da će putovanje između velikih privrednih, kulturnih i istorijskih centara naše zemlje postati brže", istakao je on.

Osim toga, ruski lider je danas putem video-veze dao znak i za otvaranje obilaznice kod grada Toljati, u Samarskoj oblasti, jugoistočno od Moskve. 

"Danas otvaramo nove deonice najvažnijih puteva Rusije u Samarskoj oblasti i ovde u Tverskoj oblasti. Time pravimo još jedan korak napred ka jačanju transportne i ekonomske povezanosti regiona, razvoju efikasne logistike i bezbedne putne mreže. Pouzdani putevi su jedan od glavnih uslova rasta ekonomije", rekao je Putin na ceremoniju u Tverskoj oblasti.

Putin je na ceremoniju otvaranja došao u "ladi", koju je sam vozio. Kako je najavio prethodno portparol Kremlja, Putin će se nakon otvaranja deonice kod Tveri provozati ovim putem.

"Urađen je veliki, važan posao i to vrlo efikasno. Još jednom želim da vam se zahvalim na radu", poručio je predsednik Rusije na kraju ceremonije.

Lider je danas, takođe, dodao i da će Rusija nastaviti da gradi kompleksne koridore "Rusija" i "Sever-Jug" i da će uspeti u glavnom - da izgradi savremenu putnu mrežu po celoj zemlji.

image