Putin otvorio deonicu auto-puta: Pouzdani putevi su jedan od glavnih uslova za rast ekonomije

Predsednik Rusije Vladimir Putin je na ceremoniju otvaranja došao u "ladi", koju je sam vozio

Od Moskve do Sankt Peterburga od danas će biti moguće stići skoro pa sat vremena ranije nego pre, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin na otvaranju severne obilaznice auto-puta M-11 kod grada Tvera (severozapadno od Moskve).

Ovom obilaznicom finalizovana je izgradnja auto-puta M-11 "Neva", dužine 669 kilometara. Maksimalna dozvoljena brzina na deonicama sa naplatom putarine iznosi 130 kilometara na sat. Putarina će u proseku iznositi oko 2.000 rubalja, a očekuje se da će biti potrebno oko 5,5 sati da se auto-put prođe celom dužinom.

Kada je reč o deonici puta kod grada Tver, njena dužina iznosi oko 62 kilometra. Put je završen godinu dana pre roka, a izgradnja je započeta 2022. Otvaranjem ove deonice, prema rečima Putina, "biće obezbeđen neprekidan, brzi saobraćaj bez semafora između Moskve i Sankt Peterburga". "Pojaviće se dodatne, pogodnije rute u okviru međunarodnog transportnog koridora 'Sever-Jug'", a to "znači da će putovanje između velikih privrednih, kulturnih i istorijskih centara naše zemlje postati brže", istakao je on.

Osim toga, ruski lider je danas putem video-veze dao znak i za otvaranje obilaznice kod grada Toljati, u Samarskoj oblasti, jugoistočno od Moskve. 

"Danas otvaramo nove deonice najvažnijih puteva Rusije u Samarskoj oblasti i ovde u Tverskoj oblasti. Time pravimo još jedan korak napred ka jačanju transportne i ekonomske povezanosti regiona, razvoju efikasne logistike i bezbedne putne mreže. Pouzdani putevi su jedan od glavnih uslova rasta ekonomije", rekao je Putin na ceremoniju u Tverskoj oblasti.

Putin je na ceremoniju otvaranja došao u "ladi", koju je sam vozio. Kako je najavio prethodno portparol Kremlja, Putin će se nakon otvaranja deonice kod Tveri provozati ovim putem.

"Urađen je veliki, važan posao i to vrlo efikasno. Još jednom želim da vam se zahvalim na radu", poručio je predsednik Rusije na kraju ceremonije.

Lider je danas, takođe, dodao i da će Rusija nastaviti da gradi kompleksne koridore "Rusija" i "Sever-Jug" i da će uspeti u glavnom - da izgradi savremenu putnu mrežu po celoj zemlji.