Rusija

Ukrajinska vojska od početka SVO usmrtila preko 200 ruskih civila u Belgorodskoj oblasti

Oko 1.100 civila je ranjeno, a trenutno je 2.500 stanovnika Belgorodske oblasti iseljeno iz svojih domova i nalazi se u privremenom smeštaju, naveo je guverner Vjačeslav Gladkov
Ukrajinska vojska od početka SVO usmrtila preko 200 ruskih civila u Belgorodskoj oblastiGetty © Emil Leegunov/Anadolu

U Belgorodskoj oblasti je od početka Specijalne vojne operacije ubijeno više od 200 civila, a više od 1.100 ljudi je ranjeno, izjavio je guverner Vjačeslav Gladkov.

Samo danas je povređeno četiri civila usled ukrajinskog granatiranja grada Šebekino i sela Nova Tavložanka, rekao je Gladkov. A u toku prethodna 24 sata, ukrajinska vojska je čak 40 puta napala Belgorodsku oblast dronovima, dodao je on.

Komentarišući napad na Šebekino i Novu Tavložanku, komesar za ljudska prava u Ruskoj Federaciji Tatjana Moskalkova je pozvala svetsku zajednicu da osudi terorizam ukrajinske vojske usmeren protiv civilnog stanovništva.

Trenutno se oko 2.500 stanovnika regiona nalazi u privremenom smeštaju, naveo je Gladkov i precizirao: "U Belgorodskoj oblasti je van svojih domova 1.500 ljudi, a ostali su u Voronježu, Jaroslavu, Tuli i drugim gradovima."

Predsednik Rusije Vladimir Putin je poručio da zarad bezbednog života građana Rusije mora da se stvori tzv. sanitarna, odnosno bezbednosna zona, tj. teritorija sa koje neprijateljska vojska ne bi mogla da nanosi udare na teritoriju Rusije.

Iz tih razloga je ruska vojska nedavno započela borbe u Harkovskoj oblasti, objasnio je rukovodilac Koordinacionog saveta za integraciju novih regiona pri Javnoj komori Ruske Federacije Vladimir Rogov.

Prema njegovim rečima, bezbednosna zona će odvojiti ukrajinske snage od ruske granice, a tako će se smanjiti broj napada na pogranične regione Ruske Federacije.

Ukrajinska vojska gotovo svakodnevno napada pogranične i centralne regione Rusije uz pomoć dronova. Napadu su najčešće izložene pogranične oblasti – Belgorodska, Kurska, Brjanska i Krim.

image