Rusija

Rusko-kineske pomorske vežbe: Jačanje saradnje u Evropi i Aziji koja se ne dopada NATO-u

Ciljevi sprovođenja pomorskih vežbi i zajedničkog patroliranja ruske i kineske mornarice su jačanje saradnje između Rusije i Kine, kao i održavanje mira i stabilnosti na području azijsko-pacifičkog regiona
Rusko-kineske pomorske vežbe: Jačanje saradnje u Evropi i Aziji koja se ne dopada NATO-u© mod.gov.cn

Rusko-kineske pomorske vežbe "Pomorska saradnja 2024" počele su u Kini 15. jula i trajaće do 17. jula. Tradicionalna ceremonija otvaranja održana je u luci "Džanđang", a događaj je započet sastankom na kom su se mornarima obratili visoko rangirani oficiri ruske i kineske mornarice.

Tradicija duga 19 godina

Tokom prvog dana, mornari ruske i kineske ratne mornarice sproveli su vežbu kojoj je zadatak bio da zajedničkim silama unište neprijateljsku podmornicu u vodama Južnokineskog mora.

U okviru praktičnih operacija, mornari ruske Pacifičke flote koju čine korvete "Gromki" i "Rezki", imaće priliku da zajedno sa svojim saborcima iz ratne mornarice Narodnooslobodilačke armije Kine prođu kroz niz obuka koje, između ostalog, uključuju spasavanje na moru, korišćenje sistema PVO i pucanje iz raketnih bacača, korišćenje avijacije i bunkerovanje broda u pokretu.

Produbljivanje rusko-kineskog strateškog partnerstva najmanje se dopada Zapadu, koji je iskazao zabrinutost u vezi sa realizovanjem "Pomorske saradnje 2024", budući da su ove vežbe počele samo nekoliko dana posle završetka NATO samita u Vašingtonu, na kom je Kina otvoreno optužena za podršku Rusiji u konfliktu sa Ukrajinom.

Ovakva reakcija NATO-a začuđuje, budući da pomorske vežbe između Rusije i Kine nisu prvi put održane ove godine. Prva zajednička obuka ruske i kineske mornarice realizovana još 2005. na vodama Žutog mora. Tada je fokus bio na obuci mornarice kako da reaguje u operacijama protiv neprijateljskih podmornica, kao i oslobađanja brodova koje su zarobili pirati.

Sledeće pomorske vežbe organizovane su takođe na Žutom moru 2012. godine. U ovoj vežbi učestvovalo je preko 20 ratnih brodova i pomoćnih plovila.

Jačanje uticaja u Aziji

Rusija i Kina od 2021. godine u kontinuitetu sprovode zajedničko patroliranje strateškom avijacijom na području azijsko-pacifičkog regiona, koje uključuju i pomorske patrole, a koje su zvanično završene 16. jula u Južnom kineskom moru. U okviru poslednje etape pomorske patrole izvršena je kompleksna operacija konvojiranja broda u zoni tesnaca. Mornarica je tokom mnogobrojnih praktičnih misija obučavana kako da deluje u sastavima različitih formacija. Pored toga, rusko-kineski odred brodova sproveo je obuku u vezi sa snabdevanjem brodova u pokretu.

"Zajednička rusko-kineska pomorska patrola završena je u Južnom kineskom moru. U svojoj završnoj fazi, korveta "Soveršeni" ruske Pacifičke flote i odred ratne mornarice Narodnooslobodilačke armije Kine, koji se sastoji od razarača "Incujan", fregate "Henšuj" i univerzalnog transporta za snabdevanje "Vejšanhu", sproveo je obuku konvojiranja broda u zoni moreuza. Tokom ove epizode organizovana je sveobuhvatna odbrana za jedan od brodova koji su učestvovali u patroli tokom prolaska kroz tesnac", navodi se u saopštenju Pacificke flote, prenosi TASS.

Ciljevi sprovođenja pomorskih vežbi i zajedničkog patroliranja ruske i kineske mornarice su jačanje saradnje između Rusije i Kine, kao i održavanje mira i stabilnosti na području azijsko-pacifičkog regiona.

Kina nagranici sa NATO-om

Sve izraženije strateško udaljavanje Kine od Zapada propratila je i antiteroristička obuka beloruske vojske i pripadnika Narodnooslobodilačke armije koja je počela 8. jula ove godine nedaleko od grada Brest, u blizini granice sa Poljskom. Ova akcija pod nazivom "Orlov napad 2024" okarakterisana je od strane Alijanse kao saradnja dva autoritarna režima.

"Vežbe beloruskih i kineskih snaga u Belorusiji deo su obrasca ponašanja koji je dokaz da se autoritarni režimi sve više ujedinjuju, a Kina se približava NATO-u u Evropi, Africi, na Arktiku i drugim mestima", rekao je Stoltenberg na zasedanju NATO-a u Vašingtonu, prenosi "RIA Novosti".

Međutim, ono što prvenstveno treba da brine zemlje NATO-a je činjenica da je Kina dospela do njenih granica upravo zbog delovanja Alijanse kako u Evropi, tako i u Aziji. Podrška militarizaciji Tajvana, naoružavanje Japana, zajedničke vežbe sa Južnom Korejom i Australijom, dovele su do simetričnog odgovora. Sa jedne strane, Kina sprovodi vežbe sa Belorusijom kod poljske granice, a sa druge – jača saradnju sa Rusijom u Tihom okeanu.

image