Rusija

Lavrov i Sijarto u Njujorku: Zastupnici mira su manjina u EU

Mađarska smatra da je neophodno okrenuti se mirovnim pregovorima na kojima moraju da učestvuju obe sukobljene strane, jer u suprotnom nema rešenja, naveo je Peter Sijarto
Lavrov i Sijarto u Njujorku: Zastupnici mira su manjina u EUGetty © Russian Foreign Ministry / Handout/Anadolu

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sastao se sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom u Njujorku gde danas i sutra predsedava otvorenim debatama na ministarskom nivou u Savetu bezbednosti UN.

Njihov sastanak je ranije bio najavljen, a ministri Rusije i Mađarske su se nedavno sastali u Moskvi u okviru posete mađarskog premijera Viktora Orbana ruskoj prestonici.

Govoreći za ruske medije, Sijarto je rekao da se pristalice mira u Evropskoj uniji u manjini i da je evropska strategija, koja kopira američku, propala.

Mađarska smatra da je neophodno okrenuti se mirovnim pregovorima, uprkos "napadima provladinih političara EU", rekao je Sijarto.

Prema njegovim rečima, na događajima na kojima prisustvuje samo jedna od dve sukobljene strane ne može da dođe do rešenja.

Sankcije su više pogodile evropsku ekonomiju nego rusku, dodao je mađarski ministar.

"Snabdevanje oružjem nije promenilo situaciju na bojnom polju. Sve više ljudi gine. Stoga je naš stav vrlo jasan – primirje mora biti uspostavljeno što je pre moguće, a to će dati šansu početku mirnih pregovora", zaključio je mađarski diplomata.

image