Ruska ambasada u SAD: Američke sankcije su uzaludne

Ništa nas neće naterati da promenimo kurs u spoljnoj politici i odustanemo od zaštite nacionalnih interesa, poručuju iz ruske ambasade u Vašingtonu

Nove američke sankcije protiv tehnoloških kompanija neće naterati Moskvu da promeni kurs svoje spoljne politike, već će naneti još više štete partnerima iz SAD-a, poručila je Ambasada Rusije u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Ovakvi koraci lokalnih vlasti samo potvrđuju neefikasnost američkih nelegitimnih mera. Oni ukazuju na činjenicu da su alati pritiska na Rusiju na izmaku snaga. Takvi 'napadi' Sjedinjenih Država su uzaludni. Oni jednostavno nisu u stanju da postignu željeni rezultat – da nateraju našu zemlju da odustane od suverenog kursa u spoljnoj politici i zaštiti svoje nacionalne interese", navodi se u zvaničnom saopštenju ambasade na Telegramu.

Nove sankcione mere protiv visokotehnoloških kompanija iz Rusije se, kako objašnjavaju, uvode i po drugi put kada su neke od njih u pitanju.

Vašington je prethodno sankcionisao 24 pravna lica zbog "delovanja protiv nacionalne bezbednosti ili spoljnopolitičkih interesa države". U ovaj spisak ušlo je i deset ruskih kompanija, kao što su "Milandr", "Milur", "Ruselektroniks", preneli su ruski mediji.

Rusko diplomatsko predstavništvo upozorava da će ovakve odluke zapravo naneti najveću štetu zapadnim partnerima i privatnom sektoru.

"Upravo to se sada dešava kao rezultat netržišnih inicijativa Bele kuće koje su usmerene na potiskivanje ruskog izvoza sa globalnih tržišta hrane i energije", objašnjavaju iz ambasade.

Evropska komisija predložila je juče uvođenje devetog po redu paketa sankcija Rusiji i proširivanje liste sankcionisanih lica i entiteta za još 200 subjekata. Nove mere bi trebalo da obuhvate tri nove ruske banke, dalju kontrolu i ograničenje izvoza, a poseban akcenat biće stavljen na robu koja ima dvostruku namenu. 

Komisija je saopštila da ima za cilj i da smanji ruski pristup dronovima i zabrani direktan izvoz motora za bespilotne letelice u Rusiju i u "treće zemlje, poput Irana, koje bi mogle da isporučuju dronove Moskvi".