Rusija

Putin: Stvaramo uslove za prelazak na digitalnu rublju

U Rusiji je više od 27.000 transfera i 7.000 plaćanja za usluge već izvršeno digitalnom rubljom, rekao je ruski predsednik i pozvao na širu upotrebu virtuelnih novčanika
Putin: Stvaramo uslove za prelazak na digitalnu rublju© kremlin.ru

Rusija mora da iskoristi trenutak i stvori neophodne uslove za uvođenje digitalne imovine kako u unutrašnjoj, tako i u spoljnoj trgovini, rekao je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin na sastanku posvećenom ekonomskim pitanjima.

Platforma digitalne rublje se pokazala kao efikasna i funkcionalna tokom faze testiranja koje je pokrenula Centralna banka RF u avgustu prošle godine, naveo je ruski predsednik i istakao da je vreme da se preduzmu koraci za prelazak na širu i potpunu primenu digitalne rublje.

Više od 27.000 transfera i 7.000 plaćanja za usluge već je izvršeno digitalnom rubljom, rekao je Putin, govoreći o testiranju u kom učestvuje 12 banaka, 600 fizičkih lica i 22 trgovinska i uslužna preduzeća iz 11 gradova.

Digitalne tehnologije već počinju da menjaju uobičajene obrasce u trgovini, bankarstvu i međunarodnim plaćanjima, naveo je ruski predsednik i istakao da je oblast dinamična i perspektivna.

Ruski predsednik je prošle godine potpisao zakon o uvođenju digitalne rublje i stvaranju odgovarajuće elektronske platforme, a testiranje primene digitalne valute najavljeno je za početak avgusta što znači da će građani Rusije uskoro imati virtuelne novčanike, kojima će plaćati na internetu i u prodavnicama.

Kao važnu temu Putin je istakao i rudarenje kriptovaluta, napomenuvši da ono može da se obavlja sa bilo koje tačke na planeti, ali da zahteva mnogo struje.

U Rusiji rudarenje kriptovaluta čini 1,5 posto ukupne potrošnje energije u zemlji, a ta cifra nastavlja da raste, rekao je Putin. 

Kako je upozorio, nekontrolisano rudarenje kriptovaluta može da dovede do nedostatka kapaciteta, a rizik od nestašice električne energije već postoji u nekoliko regiona.

To nosi ozbiljne posledice za preduzeća i stambeno-komunalne sisteme određenih mesta, naveo je ruski predsednik i pozvao na dijalog o pravovremenim odlukama koje će doneti sistemske promene na zakonodavnom nivou.

Današnjem sastanku gde se razgovaralo o pitanjima vezanim za razvoj digitalnih tehnologija u finansijskom sektoru prisustvovalo je rukovodstvo ruske Vlade i administracije predsednika.

image