Rusija

Udarac na slobodu medija: Da li je nemački časopis "Kompakt" zabranjen zbog intervjua sa Zaharovom?

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer zabranila je časopis "Kompakt", osnovan 2010, sa opravdanjem da je navodno "centralni glasnogovornik desničarske ekstremističke scene i da vodi kampanju protiv Jevreja, migranata i parlamentarne demokratije
Udarac na slobodu medija: Da li je nemački časopis "Kompakt" zabranjen zbog intervjua sa Zaharovom?© RT Balkan/Getty Images

Jedan od možda najagresivnijih poteza Nemačke protiv slobode štampe od Drugog svetskog rata, jeste zabrana magazina "Kompakt". Uz to, više od 200 policajaca upalo je u kancelariju i kuću glavnog urednika Jirgena Elzesera, kao i u dom drugih zaposlenih.

Maskirani nemački policajci upali su u kuću Elzesera i zaplenili hard diskove i ostalu imovinu. Veb lokacija i kanali društvenih medija "Kompakta", koji imaju veliku čitalačku publiku u Nemačkoj, sa milionima pregleda na Jutjubu i više od 300.000 pretplatnika, sada su izbrisani.

Naime, nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer zabranila je časopis "Kompakt", osnovan 2010, njegovog izdavača "Kompakt-magazin gmbh" i njegovu pridruženu medijsku produkcijsku kuću "Konspekt film".

Njeno opravdanje je da je časopis zatvoren zbog toga što je "centralni glasnogovornik desničarske ekstremističke scene i da vodi kampanju protiv Jevreja, migranata i parlamentarne demokratije".

"Zabranila sam desničarski ekstremistički 'Komapkt magazin', koji na neizreciv način agituje protiv Jevreja, muslimana i naše demokratije. Ova zabrana je težak udarac desničarskoj ekstremističkoj sceni", napisala je Fezerova na Iksu.

Glavni urednik publikacije Jirgen Elzeser je, komenarišući ovaj potez nemačkih vlasti, rekao da je Berlin na putu ka novom fašizmu, a da je dokaz za to zabrana političkog časopisa "Kompakt".

"Takve mere su poznate iz istorije Nemačke Demokratske Republike ili Trećeg rajha, ali oni su nedostojni slobodnog demokratskog sistema i pokazuju da smo na destruktivnom putu u Nemačkoj. Zapravo je pređena crvena linija na putu ka novom fašizmu", kazao je Elzeser u intervjuu blogeru i pevaču Bjornu Banani.

On je naglasio da posle ovog presedana nijedan od opozicionih medija u Nemačkoj ne može biti siguran.

"Država zaista pokušava da napravi tabulu rasa da zabrani uspešan medijski projekat iz jedinog razloga što je ovaj medijski projekat postao opasan za one na vlasti. Policajci su zaplenili skoro svu opremu za emitovanje. Ovo je tipična Nensi Fezer i tipičan fašizam", poručio je on.

Glavni razlog intervju sa Zaharovom?

Nemački ekonomista, dopisnik magazina "Kompakt" Hansjorg Miler kaže da je Nensi Fezer dva puta prekršila zakon i da nema pravo da zabrani novinarske organizacije i kompanije.

"Ali kako je to uradila? Ona je jednostavno samovoljno proglasila 'Kompakt' za udruženje. Potpuno proizvoljno označivši organ za štampu i kompaniju kao udruženje, a zatim zabranila 'Komapkt' na osnovu prava udruživanja. Ona je jedan od najvećih prevaranata u nemačkoj istoriji", rekao je Miler za RT.

On je uporedio zabranu "Kompakta" sa zabranom Sputnjika u Nemačkoj Demokratskoj Republici, 1988. godine, koji je tada bio progresivan medij, a koji postoji i danas.

"Nemačka stalno podriva osnovni zakon, stalno krši zakone i radi protiv sopstvenih građana, a i protiv sopstvene privrede", ocenio je Miler.

Miler navodi da je snimio intervju sa portparolkom ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marijom Zaharovom pre oko dve i po nedelje i da je to bila neka vrsta mlađeg brata velikog intervjua Takera Karlsona sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

"Postupio sam po istom principu. Moja pitanja su bila, možda, čak i mnogo kritičnija od Karlsenovih pitanja o Putinu. Ali dozvolio sam gospođi Zaharovoj da završi svoj govor i nismo ništa isekli iz njenih izjava. Nama je bilo važno da ljudi u Nemačkoj, koji nemaju šanse za objektivno mišljenje zbog stroge cenzure štampe, u odnosu na sve što dolazi iz Rusije, koju podržavaju SAD i zapadne obaveštajne službe, čuju i drugu stranu", ukazao je Miler.

Dodaje da im je bilo važno da Zaharovoj daju priliku da kaže šta želi i da ostave to bez filtriranja i komentara, tako da svako može da formira svoje mišljenje.

"Najvažnije je da 'Kompakt' postoji više od 10 godina i da nikada ni za šta nije osuđen. Imamo apsolutno čist list, bez klevete, uvreda, utaje poreza. To je u stvari najveći znak da je ovo čisto politička odluka i smrtni udarac slobodi štampe", zaključio je nemački novinar.

Zaharova: Razlog je istina, koja se pažljivo krije od Nemaca 

Ovim povodom oglasila se i portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, koja je navela da je zabranu i zatvaranje nemačkog časopisa "Kompakt" iniciralo nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova nakon što je u publikaciji objavljena istina koja se pažljivo krije od Nemaca.

Zaharova je navela da su nemački novinari tražili intervju s njom, na šta je ona pristala, i da je s njima imala direktan i otvoren razgovor, ali da je očigledno, da je nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova odgledalo intervju, da bi nakon toga pretresli redakciju i objavili zabranu.

"Mislim da je glavni razlog zabrane ovog časopisa to što je izrečena istina koja se pažljivo krije od Nemaca. Citati iz intervjua: 'Savezna Republika Nemačka ne dobija ruski gas samo zato što su Nemačkoj to zabranile SAD'. 'Rusija i SSSR nikada nisu proaktivno prekidali isporuku gasa Evropi i EU ', 'Tehničko obnavljanje snabdevanja gasom duž preostalog gasovoda Severni tok je pitanje od nekoliko nedelja'", navela je Zaharova citate iz intervjua na Telegramu.

image