Medvedev pozvao Votersa iz "Pink flojda" da održi koncert za rusku vojsku na frontu

Ruska vojska bi cenila kada bi britanski rok muzičar i pevač održao koncert za njih, kazao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev pozvao je suosnivača čuvene rok grupe "Pink flojd" Rodžera Votersa da održi koncert za ruske vojnike koji učestvuju u Specijalnoj vojnoj operaciji.

U intervjuu za portal "Argumenti i fakti", Dmitrij Medvedev je dobio pitanje da li odvaja muzički talenat od političke pozicije kada gleda na rad pojedinih izvođača.

"Ako biram između muzičkog stvaralaštva Bona (prim.prev. Pol Hjuson) iz grupe 'Ju-tu' (U2) sa kojim sam se 2010. godine sreo, i Rodžera Votersa, izabrao bih drugog. Njegov stil mi je bliži. I drago mi je što me nije razočarao. Zato ga pozivam da održi koncerte pred učesnicima Specijalne vojne operacije", navodi Medvedev.

Prema njegovim rečima, ruska vojska bi cenila Votersov učinak, a on sam poštuje talenat, muzički ili drugi, ako je na korist zemlji i otadžbini u teškim vremenima. "A onaj talenat koji se diči time što nema veze sa otadžbinom često samo hrani kukavičluk i pohlepu osobe koja ga ima. Čak i ako je u pitanju neosporan talenat", naveo je Medvedev.

Umetnici koji nastupaju u zoni SVO, nesebično rizikujući sopstveni život, dele svoj talenat sa domovinom, naveo je Medvedev i objasnio da talenat nije apstraktna vrednost, ni božje merilo ljudskih zasluga.

"Video sam tamo takve izvođače i znam o čemu govorim. Oni ne dolaze zbog novca, medalja ili titula. Oni to rade jer su svesni svog duga pred otadžbinom. Takav stav ne zaslužuje samo zahvalnost, već i divljenje", ocenio je Medvedev.

Britanski muzičar Voters je prošlog februara pozvao predsednike Rusije, Ukrajine i SAD da se dogovore o momentalnom prekidu vatre.

Isto je predložio i na sednici Saveta bezbednosti UN, kada je istakao da je sukob u Ukrajini bio isprovociran delovanjem spoljnih sila i da je Rusija pokrenula Specijalnu vojnu operaciju za zaštitu Donbasa kako bi odgovorila na te provokacije.

Nedugo nakon početka SVO, u avgustu 2022. godine, muzičar je izjavio da je ruska akcija odgovor na širenje NATO-a prema granicama Ruske Federacije. A u novembru iste godine je istakao da su SAD te koje donose pravu štetu svetu i da američki predsednik Džozef Bajden podstiče sukob.

Voters smatra da je situacija u Ukrajini pomogla SAD da zarade novac od prodaje oružja što je obogatilo velike preduzetnike, kao i da je Vašington uticao na ukrajinsku politiku još tokom Majdana 2014. godine.

S druge strane, frontmen poznate irske grupe 'Ju-tu' (U2) Bono ima proukrajinske stavove.