Rusija

Ujedinjene nacije usvojile rezoluciju Rusije o jačanju sistema kontrole naoružanja

U dokumentu se govori o jačanju kontrole naoružanja, poziva na očuvanje postignutih dogovora i stvaranje uslova za potpisivanje sličnih sporazuma i u budućnosti
Ujedinjene nacije usvojile rezoluciju Rusije o jačanju sistema kontrole naoružanjawww.globallookpress.com © Daniel Karmann

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je danas rusku rezoluciju o jačanju dogovora o kontroli naoružanja.

Rezolucijom pod nazivom "Jačanje i razvoj dogovora i sporazuma o kontroli naoružanja, razoružanju i neširenju oružja" sve države koje su potpisale relevantna dokumenta pozivaju se da se u potpunosti pridržavaju svih odredbi sporazuma.

Autori rezolucije, kako prenose ruski mediji, govore o potrebi jačanja kontrole naoružanja, ali i pozivaju na očuvanje postignutih dogovora i stvaranje novih uslova za potpisivanje sličnih sporazuma i u budućnosti. Uloga Generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša je od posebnog značaja za ove procese, navodi se u dokumentu.

Svaka radnja koja se kosi sa postignutim dogovorima podriva globalnu stabilnost i međunarodnu bezbednost, navodi se u rezoluciji UN-a.

Dokument su, kako prenose "Izvestija", podržala 173 člana organizacije, dok je jedan bio protiv, a devetoro uzdržano.

Rusija se pre tri dana obratila Ujedinjenim nacijama povodom isporuka oružja zapadnih zemalja Ukrajini. Moskva je zatražila da se sutra, 9. decembra, održi zasedanje po ovom pitanju, napominjući i da je trenutni konflikt u Ukrajini glavni izvor oružja za teroriste u raznim delovima sveta, uključujući i Nigeriju, o čemu je već govorio predsednik te zemlje.

Stalni predstavnik Rusije pri svetskoj organizaciji Vasilij Nebenzja optužio je međunarodne kriminalne grupe da su umešane u šverc i pranje novca. 

image