Rusija

Iz ukrajinskog zarobljeništva oslobođeno 95 Rusa

Razmena ratnih zarobljenika je rezultat pregovaračkih procesa i posredništva Ujedinjenih Arapskih Emirata, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane
Iz ukrajinskog zarobljeništva oslobođeno 95 RusaGetty © Stringer/Anadolu Agency

Iz ukrajinskog zarobljeništva svojoj domovini vratilo se 95 ruskih vojnika koji su bili u smrtnoj opasnosti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. 

Razmena je rezultat pregovaračkih procesa koji su prethodili kao i posredništva Ujedinjenih Arapskih Emirata, navodi se u saopštenju, uz napomenu da se u Ukrajinu iz Rusije vratilo 95 ukrajinskih vojnika.

Ruski vojnici biće prevezeni u Moskvu na lečenje i rehabilitaciju u medicinskim ustanovama ruskog Ministarstva odbrane.

"Svim oslobođenim vojnicima će biti pružena neophodna medicinska pomoć", saopštilo je Ministarstvo.

Komesar za ljudska prava u Rusiji Tatjana Moskaljkova je više puta ukazivala da se proces razmene ratnih zarobljenika sa ukrajinskom stranom odugovlači zbog dvostrukih standarda Ukrajine, koja briše neke vojnike sa spiskova, a mnoge namerno evidentira kao nestale u akciji.

Kijev tokom razmene daje prednost javnim ličnostima, dok ga obični vojnici malo interesuju, rekla je Moskaljkova.

Prema njenim rečima, povratak zarobljenih vojnika je na neko vreme bio obustavljen jer ukrajinska strana neprestano izlaže nove zahteve.

O poteškoćama prilikom razmene zarobljenika govorila je i Margarita Simonjan, glavna urednica medijske grupe "Rusija sevodnja" i televizijskog kanala RT koja je u maju objavila spisak ukrajinskih ratnih zarobljenika koje Kijev odbija da razmeni.

Prema njenim rečima, Vladimir Zelenski je od 500 ljudi sa spiska pristao da razmeni samo 38 vojnika neonacističkog bataljona Azov, ukazujući tako da Kijevu nisu potrebni običnih ukrajinski vojnici.

image