Peskov: Uskoro odgovor Rusije Zapadu na ograničenje cene nafte

Portparol Kremlja rekao da Moskva ne razmatra priključivanje novih teritorija Ruskoj Federaciji

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da će Kremlj ubrzo objaviti svoj odgovor na odluku Zapada da uvede gornju granicu cene ruske nafte, prenose ruski mediji.

Odgovor će, kako kaže, biti odgovarajući. 

Sankcije Zapada prema Rusiji koje se tiču ruske nafte stupile su na snagu u ponedeljak, 5. decembra. Evropska unija prestala je da uvozi rusku naftu koja se prevozi morem, a zemlje G7, Australija i EU odredile su i gornju granicu cene nafte koja se transportuje tim putem. 

Komentarišući specijalnu vojnu operaciju, Peskov je rekao da Moskva ne razmatra priključivanje novih teritorija, dodajući da, s druge strane, ima mnogo posla na potpunoj integraciji četiri nova regiona koja su odlukom građana na referendumu postala deo Ruske Federacije.

Peskov je dodao da će se Rusija fokusirati na potpunom oslobođenju novih teritorije od ukrajinskih snaga. 

Glavni cilj specijalne vojne operacije u Ukrajini i dalje je zaštita ljudi, naglasio je portparol Kremlja i po tom pitanju, kako je rekao, ništa se nije promenilo.

Što se tiče situacije na Krimu i u Sevastopolju, još uvek postoji pretnja od terorističkih napada, ocenio je Peskov, dodajući da vlasti čine sve kako bi se sprečili pokušaji Oružanih snaga Ukrajine da ove namere sprovedu u delo. 

"Rizici svakako postoje, jer ukrajinska strana nastavlja sa organizovanjem terorističkih napada – to je prva stvar. Ali, s druge strane, informacije koje imamo nam govore da se preduzimaju efikasne protivmere".

Tokom dana, Federalna služba bezbednosti Rusije saopštila je da je uhapsila dva građana Sevastopolja zbog sumnji da su ukrajinskoj vojsci prenosili informacije o vojnim objektima Ruske Federacije. Kako je navela služba, jedan od njih 2016. godine bio je vrbovan od ukrajinske službe bezbednosti.

"Aktuelni konflikt sa Kijevom može se završiti već sutra", ponovio je Peskov i dodao da je sve u rukama kijevskih vlasti. 

Za kraj, portparol Kremlja rekao je i da se ove godine neće proslavljati 100 godina od osnivanja SSSR-a, bez obzira na činjenicu što je to bitan istorijski period današnje Rusije.

"Samo osoba koja nema srce ne može da žali zbog raspada Sovjetskog Saveza, a samo osoba koja nema mozga može da poželi obnovu ove unije", rekao je Peskov, ponovivši reči ruskog predsednika Vladimira Putina.