Rusija

Provokacije iznad Barencovog mora: Ruski lovci presreli američke bombardere

Avioni američkog ratnog vazduhoplovstva ponovo su pokušali da naruše vazdušni prostor Ruske Federacije
Provokacije iznad Barencovog mora: Ruski lovci presreli američke bombardereGetty © Gary Hershorn

Ruska sredstva kontrole vazdušnog prostora iznad Barencovog mora otkrila su grupu vazdušnih ciljeva koja se približavala državnoj granici Ruske Federacije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, da bi se identifikovao vazdušni cilj i sprečilo narušavanje državne granice Ruske Federacije, u vazduh su podignuti lovci MiG-29 i MiG-31 iz sastava dežurnih snaga Ratnog vazduhoplovstva RF.

"Ruske borbene posade identifikovale su vazdušni cilj kao par strateških bombardera B-52H američkog vazduhoplovstva. Kako su se ruski lovci približavali, američki strateški bombarderi su počeli da se udaljavaju od državne granice (vazdušnog prostora) Ruske Federacije", piše Ministarstvo odbrane.

Nakon uspešno obavljene akcije i sprečavanja narušavanja vazdušnog prostora Rusije, ruski avioni su se bezbedno vratili na svoje matične aerodrome.

Iz Ministarstva odbrane dodaju i da je let ruskih lovaca obavljen u skladu s međunarodnim pravilima za korišćenje vazdušnog prostora iznad neutralnih voda i uz poštovanje mera bezbednosti.

image