Rusija

FSB otkrila kanal isporuke eksploziva iz Nemačke i Italije, teroristima pomagao saradnik Zelenskog

Osobe umešane u pripremu terorističkog napada su privedena, a njima je rukovodio zamenik šefa kabineta Zelenskog Roman Mašovec, napomenula je ruska bezbednosna služba

Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) je u Sankt Peterburgu otkrila kanal za isporuku eksploziva i električnih detonatora koji su u Rusiju slati iz Italije i Nemačke kako bi bili iskorišćeni u terorističkim aktima.

Eksplozivna sredstva su transportovana u nekoliko poštanskih paketa koje su u etapama slati iz Italije i Nemačke, a bile sakrivene u šupljinama rezervnih auto delova, navela je FSB.

Slična šema za transport eksploziva iz Evrope u Rusiju već je otkrivena u aprilu 2023. godine na Krimu, navela je FSB.

Lica umešana u pripremu terorističkog napada su privedena, a njima je rukovodio zamenik šefa kabineta Zelenskog Roman Mašovec, napomenula je služba.

Evropske zemlje su pozvane na saradnju u okviru međunarodne borbe protiv terorizma, ali odgovora još uvek nema, navela je ruska služba.

"Od evropskih obaveštajnih službi je zatraženo da identifikuju organizatore i saučesnike terorista koju su planirali napade. Do ovog trenutka naš zahtev nije dobio odgovor", navodi se u saopštenju.

image