Rusija

Rusija i Iran održavaju pomorske vežbe u Kaspijskom jezeru

Jedinice koje učestvuju će uvežbavati veštine gašenja požara, izvođenje operacija spasavanja i transporta žrtava helikopterom, kao i gađanje vazdušnih i morskih ciljeva
Rusija i Iran održavaju pomorske vežbe u Kaspijskom jezeru© Министарство одбране Руске Федерације

U Kaspijskom jezer počele su vežbe izvođenja spasilačkih operacija i obezbeđivanja pomorske bezbednosti uz učešće ruskih i iranskih brodova, prenosi agencija Mehr, pozivajući se na reči zvaničnog predstavnika vežbi kapetana Abasa Hasanija.

"Ove vežbe se po prvi put održavaju u Kaspijskom moru, na inicijativu Irana. U tom cilju juče je ruski brod (SB-45) ušao u iranske teritorijalne vode i održan je koordinacioni sastanak. Danas se održava vodena faza vežbe", izjavio je on.

Prema pisanju iranske agencije, jedinice koje učestvuju će uvežbavati veštine gašenja požara, izvođenje operacija spasavanja i transporta žrtava helikopterom, kao i gađanje vazdušnih i morskih ciljeva.

Prema informacijama agencije ISNA, u vežbi će učestvovati pomorske i vazduhoplovne jedinice iranske mornarice, uključujući raketne čamce "Pejkan", "Džošuan", "Derafš" i "Separ", dva helikoptera AB212 i pomorska jedinica Iranske revolucionarne garde "Šehid Basir" i brodovi pomorske komande policijskih snaga Irana.

Vežbe će biti održane pod nadzorom predstavnika zemalja sa izlazom na Kaspijsko jezero, prenosi ISNA.

Podsećanja radi, ruska mornarica je pre nekoliko dana učestvovala u zajedničkim vežbama sa kineskom u Južnom kineskom moru.

image