Rusija

Kremlj reagovao na Vučićeve reči: NATO predstavlja opasnost za Moskvu

Dmitrij Peskov je prokomentarisao izjavu Aleksandra Vučića o ratobornom raspoloženju Zapada, odluku američkog predsednika da povuče svoju kandidaturu za predsedničke izbore u SAD u novembru i izjavu Zelenskog o pregovorima sa Rusijom
Kremlj reagovao na Vučićeve reči: NATO predstavlja opasnost za Moskvuwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov reagovao je na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o tome da se NATO aktivno priprema za rat protiv Rusije, rekavši da Moskva vidi opasnost u Severnoatlanskoj alijansi.

"Severnoatlanska alijansa nastavlja da širi svoju vojnu infrastrukturu ka našim granicama. To predstavlja opasnost za nas. NATO blok je u sukobu sa Rusijom", rekao je Peskov.

Vučić je sinoć za "Pink" rekao da se zapadne zemlje aktivno pripremaju za sukob protiv Rusije i da taj proces ide brže nego što se mnogima čini, a Srbija je upućena u vojne pripreme NATO-a.

Bajdenovo povlačenje bi trebalo da brine američke birače, a ne Moskvu

Postupci američkog predsednika bi trebalo da brinu birače u SAD, a ne Moskvu, poručio je portparol Kremlja i rekao da je izborna kampanja u Americi unutrašnja politika i ne može da bude prioritetna tema za Rusiju.

Kremlj pažljivo prati razvoj događaja u SAD kao i u drugim velikim državama sveta, objasnio je Peskov.

"Za nas je važna budućnost rusko-američkih odnosa koji trenutno prolaze kroz najgori period u istoriji", naglasio je Peskv.

Takođe, ono što je za Rusiju glavno i što je brine jesu njeni problemi i postizanje ciljeva Specijalne vojne operacije, zaključio je portparol.

"Događaji u Americi su pokazali da ništa ne može da nas iznenadi. Zato  nismo iznenađeni odlukom Bajdena da istupi iz predsedničke trpke", rekao je Peskov.

Takođe, odbio je da da ocenu kandidature Kamale Haris, jer ona, kako je objasnio, nije bila zadužena za odnose sa Moskvom. "Postojala je određena neprijateljska retorika, ali nismo primetili konkretne poteze koji su isključivo pozitivni ili negativni", rekao je Peskov.

Džozef Bajden je najavio da će odustati od trke za reizbor, i istom prilikom podržao svoju potpredsednicu Kamalu Haris za kandidata demokrata.

Čekamo konkretne akcije Kijeva

Izjava Vladimira Zlenskog da je spreman da vodi dijalog sa Rusijom su svakako bolje od namere da se ratuje do poslednjeg Ukrajinca, rekao je Peskov.

Razgovor o dijalogu je mnogo bolji od odbijanja pregovora, međutim, potrebne su konkretne akcije, naglasio je Peskov.

"Šta tašno stoji iza tih reči? O kojim konkretno planovima i se radi? Kojim akcijama u tom planu? Za sada ne možemo da sudimo. Čekamo ozbiljnije postupke, ako ih bude bilo", rekao je Peskov.

image