Rusija

Uskoro potpisivanje istorijskog sporazuma Moskve i Teherana

Nakon dve i po godine rada na dokumentu o strateškoj saradnji Irana i Rusije, ovaj proces je završen, dokument je finalizovan, i njegovo potpisivanje očekuje se tokom nekog od najskorijih bilateralnih sastanaka dveju strana, potvrdili su danas iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Uskoro potpisivanje istorijskog sporazuma Moskve i TeheranaGetty © Anadolu / Contributor

Rusija i Iran završili su pripremu dokumenta o sveobuhvatnoj saradnji, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, uz komentar da će istorijski sporazum biti potpisan uskoro. 

"Tokom veoma produktivnih konsultacija eksperata ministarstava spoljnih poslova dveju zemalja bilo je moguće dovršiti tekst sporazuma. Dogovoreno je pokretanje unutardržavnih procedura neophodnih za pripremu sporazuma, koji bi trebalo da bude potpisan u okviru nekog od najskorijih bilateralnih kontakata na najvišem nivou. Nadamo se da ćemo u bliskoj budućnosti biti svedoci ovog zaista istorijskog događaja", izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko. 

Kako je otkrio, sporazum je finalizovan na osnovu konsultacija dveju strana održanih u Moskvi 21. juna, a novi dokument bi trebalo da podigne rusko-iranske odnose do nivoa sveobuhvatnog strateškog partnerstva. Rad na ovom pitanju trajao je oko dve i po godine i danas se on može smatrati završenim, istakao je zamenik Sergeja Lavrova.

Podsetimo, Teheran je nakon tragične pogibije bivšeg predsednika Irana Ebrahima Raisija potvrdio da neće biti promena u saradnji sa Moskvom. Nakon izbora novog predsednika Irana, predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa iranskim kolegom. Tom prilikom, kako je navela državna novinska agencija IRNA, iranski predsednik je poručio da je Teheran spreman da sa Moskvom potpiše dokument o sveobuhvatnoj strateškoj saradnji na samitu BRIKS-a u Kazanju, u oktobru ove godine. 

image