Rusija

Lavrov: Zapad gazi Povelju UN i u vezi sa Kosovom, i u vezi sa Krimom (VIDEO)

Sve nevolje, problemi, krize nisu vezane za to što se UN "ne snalaze", kako neki kažu, već za to što se Povelja UN ne sprovodi ili, ako se sprovodi, to se radi na jednostran način, rekao je šef ruske diplomatije

Ujedinjene nacije (UN) ostaju jedina platforma za univerzalnu interakciju između zemalja, a principi postavljeni u njenoj Povelji su aktuelniji nego ikada, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na sastanku sa predstavnicima nevladinih organizacija.

Šef ruske diplomatije je ocenio da sve nevolje, problemi, krize nisu vezane za to što se UN "ne snalaze", kako neki kažu, već za to što se Povelja UN ne sprovodi ili, ako se sprovodi, to se radi na jednostran način.

"Zapad bira kao sa menija. U jednom slučaju, princip zaštite suvereniteta, kao što je to učinio odbijanjem da prizna apsolutno transparentan referendum na Krimu, a u drugom slučaju, on se rukovodi principom nacije samoopredeljenja, kao što je bio slučaj sa Kosovom", podsetio je Lavrov i naglasio da je "Zapad rekao da je to pravo naroda, zapisano u Povelji UN".

On je dodao da će period formiranja pravednije međunarodne arhitekture biti dug.

"Period formiranja međunarodne arhitekture, koja će biti pravednija i koja će se zasnivati na nekoliko centara moći, biće dug. Ne radi se o centrima koje je neko imenovao, već o onima koji se formiraju zahvaljujući objektivnom toku stvari, ekonomskom rastu i finansijskoj moći koju stiču razvojem svojih ekonomija", napomenuo je.

Ministar spoljnih poslova je skrenuo pažnju na činjenicu da Rusija i velika većina zemalja podržavaju ravnopravan, demokratski svetski poredak zasnovan na principima Povelje UN.

image