Rusija

Moskva o Orbanu: Zapadu je potreban rat – ideja o miru dovoljna za histeriju među zvaničnicima EU

Još pre usvajanja rezolucije kojom se osuđuju posete mađarskog premijera Moskvi i Pekingu, postalo je poznato da Evropska komisija namerava da bojkotuje sastanke Saveta EU koji se održavaju na teritoriji Mađarske, ocenila je Marija Zaharova
Moskva o Orbanu: Zapadu je potreban rat – ideja o miru dovoljna za histeriju među zvaničnicima EUGetty © Artur Widak/NurPhoto

Evropskim zvaničnicima je potreban rat, a zbog toga su spremni da vrše pritisak čak i na svoje, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući nalet kritika koje su u Evropi izazvale mirovne aktivnosti mađarskog premijera Viktora Orbana.

"Sama ideja o mogućnosti mirovnih pregovora dovoljna je da izazove pravu histeriju među evropskim zvaničnicima. Jedino objašnjenje za njihovu reakciju je da im je potreban rat", navela je Zaharova tokom brifinga.

Podsetila je da je Evropski parlament 17. jula usvojio rezoluciju kojom se osuđuju posete mađarskog premijera Moskvi i Pekingu.

U dokumentu se navodi da bi takvo ponašanje trebalo da ima ozbiljne posledice po Mađarsku, navela je Zaharova.

Takođe, još pre usvajanja rezolucije, postalo je poznato da Evropska komisija namerava da bojkotuje sastanke Saveta EU koji se održavaju na teritoriji Mađarske, a pojedini poslanici su tražili da se toj zemlji oduzme pravo glasa u EU, dodala je ona.

Premijer Mađarske Viktor Orban izazvao je gnev briselskih birokrata, ali i mnogih evropskih lidera, kada je "na svoju ruku" otišao na "mirovnu turneju", tokom koje je pokušao da spusti tenzije i pokrene diskusiju o okončanju konflikta koji na istoku Evrope bukti već više od dve godine.

Iz Kremlja su povodom mirovne misije Viktora Orbana, i nedavnog mirovnog plana koji je predložio evropskim premijerima, poručili da nisu dobili kopiju tog mirovnog predloga mađarskog premijera, koji se našao na stolu evropskih zvaničnika. Međutim, Moskva je istakla da se kontakti sa mađarskom stranom nastavljaju, o čemu svedoči i nedavni susret Sergeja Lavrova i Petra Sijarta u Njujorku.

Naime, pored toga što je posetio Moskvu i Kijev, Orban je pismom obavestio lidere Evropske unije o svom mirovnom planu za ukrajinsko-ruski sukob, iako u Evropi nisu bili oduševljeni njegovom posetom ruskoj prestonici i negativno su ga kritikovali.

image