Rusija

Zaharova o pregovorima s Ukrajinom: Zelenskom niko ne veruje

Svi savršeno razumeju da je to čovek koji će sve da izokrene u svoju korist i osoba koja ume da laže, poručila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova
Zaharova o pregovorima s Ukrajinom: Zelenskom niko ne verujeGetty © Russian Foreign Ministry Press Office / Handout/Anadolu Agency

Izjave Vladimira Zelenskog o njegovoj spremnosti da nastavi dijalog sa Moskvom su pokušaj da se promoviše njegova "formula mira", izjavila je portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući reči ukrajinskog predsednika o mogućim pregovorima sa Rusijom.

Naime, Zelenski je ranije rekao da dopušta mogućnost pregovora sa ruskim predstavnicima o okončanju sukoba u Ukrajini, uprkos zabrani koju je uveo na pregovore sa Moskvom.

"Prvo, Zelenskom niko ne veruje. Svi savršeno razumeju da je to čovek koji će sve da izokrene u svoju korist. Osoba koja ume da laže. Čovek koji može da se odrekne svega, koji je skoro odustao i od svog naroda", kazala je Zaharova na današnjem brifingu.

Kako je ocenila, takve izjave mogu biti povezane sa izbornom situacijom u Sjedinjenim Državama.

"Pogledajte kako je odmah počeo da zove bivšeg američkog predsednika Donalda  Trampa posle pokušaja ubistva. Možda je ovo još jedan takav pokušaj da se promoviše takozvana 'formula mira', koju bezuspešno pokušavaju da bukvalno svima proguraju i da u njenu raspravu pod lažnim izgovorima uvuku što više zemalja", istakla je Zaharova.

"Rusija ne vidi nikakve postupke ukrajinske strane usmerene ka rešavanju konflikta", istakla je Zaharova.

Vladimir Zelenski izjavio je da postoji mogućnost za mirovne pregovore sa predstavnicima Rusije, čak i ako bude morao da pregovara s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Podsetimo, Zelenski je 2022. godine potpisao dekret kojim se izričito zabranjuju pregovori s ruskim predsednikom.

"Bićemo spremni da zajedno sa našim partnerima razgovaramo sa predstavnicima Rusije. A da li je u pitanju Putin ili nije – kakva je razlika? Ako želimo da okončamo rat – a imamo svu snagu da to uradimo – i ako je svet ujedinjen oko Ukrajine , razgovaraćemo sa onima koji odlučuju o svemu u Rusiji", rekao je Zelenski u intervjuu za britanski Bi-Bi-Si.

image