Rusija

Drama na ruskom civilnom brodu: Mornari ostaju bez zaliha, Španija zabranila da uplove u luke

Nakon Francuske i Španija je odlučila da ne propusti rusku fregatu koja je sada usidrena 500 metara od obala španske Galicije, a ne može da isplovi iz voda EU jer nema dovoljno goriva
Drama na ruskom civilnom brodu: Mornari ostaju bez zaliha, Španija zabranila da uplove u lukewww.globallookpress.com © Victoria Kozlova/Russian Look

Španija je zabranila ruskom civilnom brodu "Štandart" da uplovi u bilo koju luku i dopuni zalihe, a prethodno je istu odluku donela Francuska. Brod ne može da napusti vode Evropske unije zbog nedostatka goriva, a mornari imaju ograničene zalihe vode i hrane.

"Španske luke nas ne puštaju. Dobili smo informaciju da je ministarstvo svim lukama poslalo obaveštenje da nas ne puste da uplovimo. Sve države Evropske unije sada mogu da se ponašaju po tom obrascu. Plašim se da će tako i postupiti. Situacija je žalosna, jer ne znamo kuda dalje da idemo. Da idemo negde van granica EU – nemamo dovoljno goriva. Veoma smo ogorčeni zbog takve nepravde", rekao je kapetan Vladimir Martus.

Brod se trenutno nalazi kod obala Galicije. Posada je uspela da u Francuskoj dopuni zalihe vode zahvaljujući pomoći mornara iz francuskog jahting kluba koji su na motornim čamcima dovezli vodu na brod.

"Svi mornari nas podržavaju i smatraju da je odluka krajnje nepravedna. Imamo vode za još tri dana. Kupamo se morskom vodom. Hrane imamo za tri, četiri dana", rekao je kapetan.

Ruski "Štandart" i uputio sa francuske obale ka Španiji sa kojom postoji dogovor o ulasku u luku što mu je, uprkos tome, zabranjeno. Početkom jula Francuska nije dozvolila ruskoj fregati da uplovi u luku Brest, obrazloživši odluku proširenim sankcijama Rusiji koje su stupile na snagu 24. juna.

Na obalama Francuske ruskim mornarima nije bilo dozvoljeno da učestvuju na međunarodnom festivalu jedrenjaka i nisu smeli da uđu u luku čak ni po zalihe.

Kapetan Martus namerava direktno da se obrati Evropskoj uniji kako bi pokušao da izdejstvuje ukidanje sankcija.

"Jedino rešenje za nas je da se obratimo Evropskom parlamentu sa zahtevom da se revidiraju ta dokumenta o sankcijama. Ovo je istorijski brod, a ne državna organizacija. Pokušaćemo da stupimo u kontakt sa poslanicima EU koji su doneli tu odluku i da vidimo šta može da se uradi. Sada je važna moralna podrška i razumevanje političara da tako ne treba da se radi", zaključio je Martus.

"Štandart" predstavlja tačnu kopiju broda koji je izgradio Petar Veliki 1703. godine za odbranu Sankt Peterburga. Savremena fregata je izgrađena 1999. godine i već duže vreme plovi oko Sredozemnog mora i Atlantskog okeana gde realizuje programe obuke za one koji žele da se okušaju kao mornari na jedrilici.

image