Rusija

Putin: Cela Rusija podržava napredak novih regiona

Ruski predsednik je poručio da se DNR, LNR, Zaporoška i Hersonska oblast uključe u nacionalne projekte kao i da se na tim teritorijama stvore dostojni uslovi za život i rad
Putin: Cela Rusija podržava napredak novih regiona© Tanjug/Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Cela Rusija podržava Donbas i Novorosiju u uspostavljanju mirnog života na teritorijama koje su vekovima bile sastavni deo naše zemlje, rekao je predsednik Vladimir Putin na sastanku o društveno-ekonomskom razvoju novih regiona Ruske Federacije.

Za stanovnike novih ruskih regiona, odnosno Zaporoške i Hersonske oblasti, Donjecke i Luganske Narodne Republike, moraju da se obezbedi uslovi za život i rad, naveo je ruski predsednik.

Zbog toga bi Donbas i Novorusija morali da budu uključeni u nacionalne projekte i i da im se omogući jednostavniji pristup instrumentima podrške, naveo je Putin.

Postoji cilj da se do 2030. godine DNR, LNR, Zaporoška i Hersonska oblast u ključnim oblastima podignu na nivo kakav je u drugim delovima Rusije, kako bi bile deo jedinstvenog pravnog, kulturnog i obrazovnog prostora Ruske Federacije, dodao je Putin.

"U tu svrhu sprovodi se poseban sveobuhvatni program društveno-ekonomskog razvoja četiri regiona. U programu ne učestvuju samo federalni resori, već i 26 državnih preduzeća, kao i 82 konstitutivna entiteta Federacije, koja su preuzela pokroviteljstvo nad određenim regionima i naseljima", naveo je.

U novim konstitutivnim entitetima Ruske Federacije je otvoreno preko 500 filijala i ekspozitura banaka, dodao je ruski predsednik.

Sastanku prisustvuju predstavnici novih regiona kao i ministar odbrane Andrej Belousov, direktor Nacionalne garde Viktor Zolotov i direktor FSB  Aleksandar Bortnikov.

image