Rusija

Kremlj: Na Zapadu se jako boje RT-a

RT je skromna, ali vrlo efikasna medijska organizacija, ocenio je Dmitrij Peskov
Kremlj: Na Zapadu se jako boje RT-aGetty © Misha Friedman / Stringer

Ruska televizija RT je satanizovana na Zapadu, nju su zabranili i zakonom, i jako je se boje, ali to je, u stvari, jedna vrlo skromna, ali efikasna organizacija, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On naglašava da su ruski mediji bukvalno izbačeni iz Evrope.

"Našeg malog, skromnog RT-a, kojeg su satanizovali, svi u svetu se jako plaše kao da je to neka globalna korporacija. Ona je, zapravo, prilično skromna organizacija, ali veoma efikasna, talentovana", poručio je Peskov na "Festivalu novih medija" u Rusiji.

Podsetimo, nakon početka SVO Zapad je blokirao niz ruskih medija, a određena ograničenja počela su još 2016, kada je Evropski parlament usvojio rezoluciju, u kojoj je istaknuta potreba da se "pruži otpor ruskim medijima".

Za glavne pretnje Evropi proglašeni su RT i Sputnjik, čije je emitovanje danas zabranjeno u EU.

Ipak, uprkos svim zabranama, podaci objavljeni na sajtu britanskog parlamenta od ove godine pokazuju da je "globalna pokrivenost međunarodnih operacija ruskih medija možda i veća nego pokrivenost zapadnih medija". U izveštaju iz Londona se dalje navodi da RT i Sputnjik nastavljaju da rade u ključnim strateškim regionima poput Latinske Amerike i Afrike. 

Kada je reč o Evropi, Srbija se istakla kao jedina oaza medijskih sloboda kada su u pitanju ruski mediji, budući da je 2022. godine otvorena redakcija RT Balkan, a Sputnjik radi od 2015. Ova činjenica, između ostalog, predstavlja trn u oku EU, koja konstantno osuđuje otvaranje kancelarije RT u Beogradu i od Beograda traži da se uskladi sa odlukom EU o cenzuri ruskih medija.

Pritiscima Evrope nedavno je podlegla susedna Crna Gora, koja je odlukom vlade od 25. juna zabranila emitovanje ruskih medija. 

image