Rusija

Lavrov i Vang Ji: Ruku pod ruku zajedno koračamo ka procvatu

Sergej Lavrov se sastao sa Vang Jiem u Laosu gde prisustvuju ministarskim sastancima u okviru Asocijacije nacija jugoistočne Azije
Lavrov i Vang Ji: Ruku pod ruku zajedno koračamo ka procvatuGetty © Madoka Ikegami-Pool

Rusija i Kina idu ruku pod ruku putem saradnje i procvata, poručio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji na sastanku sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim u Laosu.

Moskva i Peking u haotičnoj atmosferi u svetu prevazilaze sve prepreke i sarađuju u duhu koji se protivi kolonijalizmu a podržava dobrosusedske i prijateljske odnose, naveo je Vang Ji.

"Podržavamo jedni druge u zaštiti iskonskih interesa, ruku pod ruku i leđa o leđa se krećemo putem zajedničke saradnje i procvata", dodao je Vang Ji.

Kako je kineski ministar ocenio, sastanak u okviru ASEAN-a, ali i drugih međunarodnih asocijacija i organizacija, je stara praksa rusko-kineskih odnosa koja pokazuje da se odnosi ovih dveju zemalja neprekidno razvijaju, da su stabilni i jaki.

"Za sve ove godine koliko sarađujemo, neprekidno jačamo političko poverenje, stalešku saradnju. Postoje velike perspektive za razvoj uzajamno korisne saradnje u različitim sferama", naveo je kineski ministar.

Kina i Rusija, kao partneri i u okviru ASEAN-a, čuvaju regionalnu strukturu saradnje i jačaju odnose sa državama članicama u ime mira, stabilnosti i napretka regiona.

Lavrov je podsetio na redovne sastanke Si Đinpinga i Putina, istakavši da lideri Rusije i Kine postavljaju važne zadatke kompleksnog razvoja dveju zemalja što je prioritet.

Rusija i Kina rade na formiranju pravednijeg multipolarnog svetskog poretka, zalažu se za principe istinskog multilateralizma, donese pozitivnu energetiku u UN i G20, a aktivno sarađuju i u okviru ŠOS-a i BRIKS-a kao i drugih međunarodnih platformi, podsetio je ruski ministar.

Rusija i Kina bi trebalo da se zajedno suprotstave mešanju spoljnih sila u poslove jugoistočne Azije i da učine sve kako niko ne bi mogao da uništi strukture ASEAN, izjavio je ruski ministar.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je jutros doputovao u prestonicu Laosa gde učestvuje u nekoliko ministarskih sastanaka u okviru Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN).

Ruski ministar se u Laosu već sastao sa kolegama iz Demokratske Republike Istočni Timor, Indonezije, Kambodže, Bruneja, Laosa. Takođe, u Vijentijanu je prisustvovao i trilateralnom sastanku sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jiem i ministrom Laosa Saljamsajem Komasitom.

ASEAN je važan element multipolarnog svetskog poretka koji se formira, poručio je ruski ministar na trialteralnom sastanku sa kolegama iz Kine i Laosa.

Asocijacija je bila i ostaje jedro zajedničkih napora za formiranje stabilnog, bezbednog i neblokovskog razvoja regiona Azije i Tihog okeana, dodao je ruski ministar.

Saradnja Rusije i Kine u BRIKS-u i ŠOS-u pozitivno utiče na saradnju u okviru ASEAN-a ali i na saradnju sa svakom od članica kako bi se rešili regionalni i globalni problemi sa osloncem na principe Povelje UN.

Trenutno i američki državni sekretar Antoni Blinken obilazi azijsko-pacifičke zemlje. Blinkenovo putovanje traje od 24. jula do 3. avgusta, a posetiće Vijetnam, Laos, Japan, Filipine, Singapur i Mongoliju.

Iz američkog Stejt departmenta su poručili da se ne očekuju kontakti Blinkena i Lavrova u Laosu.

Kako je ranije najavila zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, Moskva planira da partnerima iz ASEAN-a iznese procene regionalne situacije, uključujući jačanje konfliktnog potencijala u azijsko-pacifičkom regionu, koji Zapad i NATO vode ka militarizaciji regiona.

Osim toga, planirano je da se razgovara o inicijativi ruskog predsednika Vladimira Putina za formiranje evroazijske bezbednosne arhitekture. 

image