Tvrđava na točkovima: Rusija pokazala specijalni oklopni voz (VIDEO)

Specijalni voz detektuje niske letelice i ima sposobnost uništavanja mete udaljene do 1,5 kilometara, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je video-snimak specijalnog oklopnog voza koji je deo jedinice Zapadni vojni okrug u okviru specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Na snimku se vidi oklopni voz sa vojnicima koji okolinu pokrivaju protivavionskim topovima, mitraljezima i snajperima.

Specijalni voz je projektovan za tehničko izviđanje, deminiranje i obnovu železničke pruge, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane, prenose "RIA Novosti".

Iz ministarstva su istakli da oklopni voz tokom kretanja detektuje niske letelice i ima sposobnost uništavanja mete udaljene do 1,5 kilometara.

Dodatni zadatak oklopnog voza je da garantuje bezbednost vozova koji prevoze različite vrste tereta, osoblja i opreme, a može da se upotrebi i za zaklanjanje vozova koji prevoze civile.

"Njegov glavni zadatak je da prvi primi udarac prilikom aktiviranja eksplozivnih naprava", rekao je Sergej Vjačeslav iz ministarstva odbrane.

Pretpostavlja se da Rusija poseduje četiri oklopna voza iz postsovjetskog doba, međutim do kasnih 2000-ih oni su uglavnom bili rastavljeni.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu odobrio je vraćanje vozova u borbenu upotrebu 2016. godine.

Vozovi "Bajkal" i "Amur" su iste godine učestvovali u vojnoj vežbi na Krimu, što je bio prvi put da su ruski oklopni vozovi učestvovali u nekoj vojnoj vežbi u poslednjih 15 godina.