Rusija

Kremlj o turneji Azova Evropom: Odvratno, Kijev je kolevka neonacizma

Ukrajinska 3. jurišna brigada u čijem sastavu su borci neonacističkog bataljona "Azov" putuje Evropom kako bi "proširila istinu o službi i priče sa prve linije fronta", ali njena turneja je već dobila negativne kritike domaćina
Kremlj o turneji Azova Evropom: Odvratno, Kijev je kolevka neonacizmawww.globallookpress.com © Dmytro Smolienko/Keystone Press Agency

Turneja bataljona "Azov", koji je u Rusiji proglašen terorističkom organizacijom, evropskim gradovima je "odvratna pojava" i još jedan dokaz da Kijev žiri neonacističku ideologiju, ocenio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Putovanje neonacističkih boraca Evropom još jednom potvrđuje da je Rusija na pravom putu, dodao je portparol i naglasio da je glavni zadatak Moskve da nastavi Specijalnu vojnu operaciju i ostvari ciljeve koje je postavio ruski predsednik Vladimir Putin.

Kijevski režim je postao jedna od evropskih kolevki u kojoj nacizam dobija novi život, naglasio je Peskov.

Prema njegovim rečima, zapadni mediji su spremni da podrže i najružniju manifestaciju kijevskog režima samo da bi se nastavio rat do poslednjeg Ukrajinca.

Naime, ukrajinska 3. jurišna brigada u čijem sastavu su borci bataljona "Azov" putuje Evropom gde će obići devet gradova u Poljskoj, Nemačkoj, Holandiji, Belgiji, Češkoj i Litvaniji od 21. jula do 2. avgusta.

Cilj putovanja je da se proširi "istina o njihovoj službi i priče sa prve linije fronta", a kako bi se što više ljudi podstaklo da podrži Ukrajinu u sukobu protiv Rusije.

Međutim, turneja je već naišla na probleme – holandska društvena organizacija "Vmo Radar" u Roterdamu je objavila da više ne planira da bude domaćin "kontroverznog događaja zbog negativne medijske pažnje".

Na jednoj od fotografija na društvenim mrežama, jedan odčlanova "Azova" je posetio muzej Aušvic noseći majicu sa citatom Adolfa Hitlera. Tim povodom reagovao je portparol muzeja Bartoš Bartizel, poručivši da promovisanje sadržaja i simbola povezanih sa nacističkom ideologijom na ovom jedinstvenom mestu narušava sećanje na žrtve, što je neprihvatljiv čin i za osudu.

Takođe, brojni lokalni političari su negativno kritikovali putovanje ukrajinskog bataljona i u njemu prepoznali nameru da se što više Ukrajinaca, koji se nalaze van svoje zemlje, pozove na povratak kući i borbe na frontu.

Lokalna Roterdamska partija "Leifbar" nazvala je okupljanje nepoželjnim sa "dosta nejasnoća". Predstavnik stranke Simon Kulemans je primetio da "postoji mnogo drugih načina da se informišete o ratu" i da "ovako kontroverzan sastanak nije neophodan". Pritom, kako je istakao, događaj nije bio politički neutralan.

Iz ukrajinskog bataljona su kasnije potvrdili da događaj nije otkazan samo u Roterdamu, već i u Berlinu, Briselu i Kelnu, a postoje poteškoće i sa ugovaranjem sastanaka u Pragu i Vilnjusu.

image