Rusija

Zaharova o atletičarki pod hidžabom kojoj je zabranjen pristup otvaranju OI: Diskriminacija na delu

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova reagovala je na zabranu pristupa ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Parizu francuskoj trkačici Sounkambi Sili zbog nošenja hidžaba
Zaharova o atletičarki pod hidžabom kojoj je zabranjen pristup otvaranju OI: Diskriminacija na delu© Pavel Kashaev, Павел Кашаев/Global Look Press

Uskraćivanje prava da učestvuje na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara francuskoj atletičarki Sounkambe Sili, predstavlja eklatantan čin diskriminacije, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Još jedan eklatantni čin diskriminacije dogodio se uoči Olimpijskih igara u Parizu, kada je crnom francuskom sportisti, koja ispoveda islam, uskraćeno pravo da učestvuje na ceremoniji otvaranja igara nošenjem tradicionalne odeće", kazala je Zaharova.

Ona je naglasila da ovaj slučaj, kao i ranije donete odluke u vezi sa ruskim i beloruskim sportistima, ukazuju na to da moderna Olimpijada nema ništa zajedničko sa ciljevima olimpijskog pokreta deklarisanog pre više od jednog veka u Parizu i da je u suprotnosti sa olimpijskim duhom.

"Opet je, u duhu neoliberalnog diktata, Kolektivni zapad, ovaj put u liku francuske sportske administracije, pogazio princip mnogih generacija, 'sport van politike'. Suprotno izjavama zvaničnika u Francuskoj o želji za različitošću i slobodom izražavanja, oni koji se ne slažu su demonstrativno i jasno podvrgnuti sankcijama", zaključila je Zaharova.

Naime, francuska atletičarka Sounkamba Sila izjavila je juče da joj je zabranjen pristup ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Parizu zbog nošenja hidžaba.

image