Rusija

Moskva odala počast deci žrtvama rata u Donbasu (VIDEO)

Predstavnica DNR u Moskvi Olga Makejeva navela je da je od 2014. godine u Donbasu, Novorusiji i drugim regionima Rusije umrlo 355 dece

Više od 1.500 aktivista Mlade garde Jedinstvene Rusije i Dobrovoljačke čete odalo je počast deci žrtvava rata u Donbasu, Novorusiji i pograničnim regionima Rusije.

Učesnici akcije, među kojima i roditelji poginule dece, položili su cveće i plišane igračke na spisak sa imenima žrtava.

"Nacisti udaraju duboko u Rusiju, pogađaju precizno, gađaju bolnice, stambene zgrade, crkve. Kao rezultat toga, deca ginu u oblastima Herson, Zaporožje, Belgorod, Brjansk, Kursk, Magadan, kao i na Krimu i Sevastopolju.Pozvali smo predstavnike regiona, koji su takođe na udaru, da se pridruže našoj akciji", kazala je predstavnica DNR u Moskvi Olga Makejeva.

Ona je navela da je od 2014. u Donbasu, Novorusiji i drugim regionima Rusije ubijeno 355 dece.

"Donbas je izgubio 308, Belgorodska oblast 17, Hersonska oblast 12, Zaporoška oblast devet, Kurska oblast četvoro, Brjanska oblast dvoje, Magadanska oblast jedno, a Krim i Sevastopolj dvoje dece", precizirala je.

Zamenica predsednika Državne dume Ana Kuznjecova napomenula je da je najmlađe od poginule dece bilo staro samo nekoliko dana.

"Neka deca su umrla u stomaku, zajedno sa svojom majkom. Samo od početka godine bilo je 38 mrtvih, a 30.000 je povređeno", navela je Kuznjecova.

Prema rečima senatora Luganske Narodne Republike Darije Lantratove, u regionu je poginulo 68 dece, a 228 je povređeno.

"Nijedna porodica nije ostala bez podrške, svi dobijaju neophodnu pomoć, ali ne smemo zaboraviti nijednu od ovih priča, jer iza svake od njih stoji bol, porodična tragedija, neostvarene nade, snovi, neostvareni planovi", objasnila je.

Aleksandar Amelin, šef Centralnog štaba Mlade garde Jedinstvene Rusije rekao je da se danas "poštuje sećanje na ono najdragocenije što imamo": decu Donbasa, čiji su životi stali zbog zločina ukrajinskih vlasti.

"Ovo je crni datum u kalendaru za sve nas. Nikada nećemo zaboraviti ove zločine, koji nemaju rok zastarelosti. Ta deca, koja su tek počela da žive, bila su pod granatiranjem, bombardovanjem stambenih naselja i poginuli su u tim vazdušnim napadima", naveo je Amelin.

image