Rusija

Rusija proslavila Dan mornarice: Parada ruske flote u Sankt Peterburgu (VIDEO)

Ovaj dan je od velikog značaja za Rusiju, simbolizujući moć i veličinu ruske mornarice, kao i njen doprinos osiguravanju bezbednosti pomorskih granica i interesa države

Rusija danas slavi Dan mornarice, a glavna pomorska parada održaće se u Sankt Peterburgu. Na paradi će se obratiti predsednik države i vrhovni komandant Oružanih snaga Rusije Vladimir Putin.

Dan flote obeležava se i u drugim pomorskim bazama – Vladivostoku, Baltijsku, Severomorsku i Kaspijsku, kao i u sirijskoj luci Tartus. 

Ovaj dan je od velikog značaja za Rusiju, simbolizujući moć i veličinu ruske mornarice, kao i njen doprinos osiguravanju bezbednosti pomorskih granica i interesa države.

Praznik mornarice datira još iz doba Petra Prvog, a pre više od 300 godina, ruski car ga je ustanovio u čast pobede ruske flote nad Šveđanima u bici kod Ganguta 27. jula 1714. godine.

Prvi sveruski car proslavio je ovaj trijumf velikom proslavom uz pomorske parade i vatromet.

U narednim godinama, Rusija je postala jedna od najjačih pomorskih sila zajedno sa Velikom Britanijom, Španijom i Francuskom.

Flota je postala sastavni deo vojne moći zemlje i garant bezbednosti na moru.

Međutim, zvanični praznik za mornare i oficire počeo je da se obeležava tek 1939. godine, kada je admiral Nikolaj Kuznjecov predložio njegovo obeležavanje, verujući da će proslava povećati prestiž pomorske službe.

Dan mornarice se obeležava u svim regionima Rusije, ali se u najvećem obimu obeležava u velikim lučkim gradovima: Sankt Peterburgu, Kronštatu, Vladivostoku, Sevastopolju i drugim.

Tradicionalno, na ovaj praznik, na svim brodovima se svečano podiže Andrejeva zastava, glavni simbol Ratne mornarice.

  • 28. jul 2024 • 13:09

    13:09

    Putin je otkrio spomenik admiralu Fjodoru Ušakovu u Sankt Peterburgu.

  • 12:29

    Patrijarh Kiril odlikovao Putina ordenom Svetog blaženopočivšeg kneza Aleksandra Nevskog

     Predsednik Rusije Vladimir Putin otišao je nakon pomorske parade u Aleksandro-nevsku lavru u Sankt Peterburgu, gde ga je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril odlikovao ordenom svetog blaženopočivšeg kneza Aleksandra Nevskog. 

    U Blagoveštenskoj crkvi Aleksandro-nevske lavre privremeno se nalazi glavna svetinja lavre – mošti svetog plemenitog kneza Aleksandra Nevskog. 

  • 11:38

    Najnovija fregata projekta 22350 Admiral Kasatonov, naoružana hipersoničnim raketama "Cirkon", učestvuje u paradi u čast Dana mornarice u Severomorsku.

  • 11:07

    U sastavu grupe raketnih brodova, Nevom su plovili mali raketni brodovi projekta 21631 "Grad" i "Naro-Fominsk".

    To su najnoviji predstavnici serije "Bujan-M", naoružani "kalibrom".

  • 10:48

    Putin je rekao da je tokom Specijalne operacije nagrađeno više od 30.000 mornara i naglasio da se oni hrabro bore i zadaju razorne udarce neprijatelju.

    "Mnoge pomorske posade hrabro se bore u najžešćim područjima linije borbenog dodira u zoni SVO. Kao i njihovi veliki preci, oni brane Sevastopolj i druge crnomorske i azovske luke. Oni zadaju razorne udarce neprijatelju i uništavaju njihova vojna postrojenja", ukazao je ruski lider.

  • 10:47

    Ruska mornarica je istorijski doprinela razvoju prijateljskih odnosa sa drugim zemljama, naveo je Putin i istakao doprinos Ratne mornarice "razvoju i jačanju dobrih, partnerskih odnosa sa drugim državama".

    "Iskreno mi je zadovoljstvo što na Glavnoj pomorskoj paradi poželim dobrodošlicu posadi ratnih brodova iz Alžira, Indije, Kine, predstavnicima desetina stranih zemalja i delegacijama koje sa nama proslavljaju današnji praznik", dodao je Putin.

  • 10:38

    Razvoj niza udarnih sistema srednjeg i kraćeg dometa je u završnoj fazi, naveo je Putin.

    "Preduzećemo uzvratne mere za postavljanje takvih sistema, uzimajući u obzir akcije Sjedinjenih Država i njihovih satelita u Evropi i drugim regionima sveta", rekao je ruski predsednik.

  • 10:34

    Važni ruski objekti biće u dometu američkih raketa u Nemačkoj sa vremenom leta od oko deset minuta, naveo je Putin.

  • 10:33

    Rusija će nastaviti da povećava obezbeđenje površinskih i podmorničkih snaga, kao i opremanje flote hipersoničnim sistemima, dodao je Putin.

  • 10:32

    U slučaju pojave američkih raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi, Rusija će sebe smatrati oslobođenom od jednostranog moratorijuma na raspoređivanje takvih kompleksa, poručio je ruski predsednik.

image