Rusija proslavila Dan mornarice: Parada ruske flote u Sankt Peterburgu (VIDEO)

Ovaj dan je od velikog značaja za Rusiju, simbolizujući moć i veličinu ruske mornarice, kao i njen doprinos osiguravanju bezbednosti pomorskih granica i interesa države

Rusija danas slavi Dan mornarice, a glavna pomorska parada održaće se u Sankt Peterburgu. Na paradi će se obratiti predsednik države i vrhovni komandant Oružanih snaga Rusije Vladimir Putin.

Dan flote obeležava se i u drugim pomorskim bazama – Vladivostoku, Baltijsku, Severomorsku i Kaspijsku, kao i u sirijskoj luci Tartus. 

Ovaj dan je od velikog značaja za Rusiju, simbolizujući moć i veličinu ruske mornarice, kao i njen doprinos osiguravanju bezbednosti pomorskih granica i interesa države.

Praznik mornarice datira još iz doba Petra Prvog, a pre više od 300 godina, ruski car ga je ustanovio u čast pobede ruske flote nad Šveđanima u bici kod Ganguta 27. jula 1714. godine.

Prvi sveruski car proslavio je ovaj trijumf velikom proslavom uz pomorske parade i vatromet.

U narednim godinama, Rusija je postala jedna od najjačih pomorskih sila zajedno sa Velikom Britanijom, Španijom i Francuskom.

Flota je postala sastavni deo vojne moći zemlje i garant bezbednosti na moru.

Međutim, zvanični praznik za mornare i oficire počeo je da se obeležava tek 1939. godine, kada je admiral Nikolaj Kuznjecov predložio njegovo obeležavanje, verujući da će proslava povećati prestiž pomorske službe.

Dan mornarice se obeležava u svim regionima Rusije, ali se u najvećem obimu obeležava u velikim lučkim gradovima: Sankt Peterburgu, Kronštatu, Vladivostoku, Sevastopolju i drugim.

Tradicionalno, na ovaj praznik, na svim brodovima se svečano podiže Andrejeva zastava, glavni simbol Ratne mornarice.

28. jul 2024 • 13:09

Putin je otkrio spomenik admiralu Fjodoru Ušakovu u Sankt Peterburgu.

Patrijarh Kiril odlikovao Putina ordenom Svetog blaženopočivšeg kneza Aleksandra Nevskog

 Predsednik Rusije Vladimir Putin otišao je nakon pomorske parade u Aleksandro-nevsku lavru u Sankt Peterburgu, gde ga je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril odlikovao ordenom svetog blaženopočivšeg kneza Aleksandra Nevskog. 

U Blagoveštenskoj crkvi Aleksandro-nevske lavre privremeno se nalazi glavna svetinja lavre – mošti svetog plemenitog kneza Aleksandra Nevskog. 

Najnovija fregata projekta 22350 Admiral Kasatonov, naoružana hipersoničnim raketama "Cirkon", učestvuje u paradi u čast Dana mornarice u Severomorsku.

U sastavu grupe raketnih brodova, Nevom su plovili mali raketni brodovi projekta 21631 "Grad" i "Naro-Fominsk".

To su najnoviji predstavnici serije "Bujan-M", naoružani "kalibrom".

Putin je rekao da je tokom Specijalne operacije nagrađeno više od 30.000 mornara i naglasio da se oni hrabro bore i zadaju razorne udarce neprijatelju.

"Mnoge pomorske posade hrabro se bore u najžešćim područjima linije borbenog dodira u zoni SVO. Kao i njihovi veliki preci, oni brane Sevastopolj i druge crnomorske i azovske luke. Oni zadaju razorne udarce neprijatelju i uništavaju njihova vojna postrojenja", ukazao je ruski lider.

Ruska mornarica je istorijski doprinela razvoju prijateljskih odnosa sa drugim zemljama, naveo je Putin i istakao doprinos Ratne mornarice "razvoju i jačanju dobrih, partnerskih odnosa sa drugim državama".

"Iskreno mi je zadovoljstvo što na Glavnoj pomorskoj paradi poželim dobrodošlicu posadi ratnih brodova iz Alžira, Indije, Kine, predstavnicima desetina stranih zemalja i delegacijama koje sa nama proslavljaju današnji praznik", dodao je Putin.

Razvoj niza udarnih sistema srednjeg i kraćeg dometa je u završnoj fazi, naveo je Putin.

"Preduzećemo uzvratne mere za postavljanje takvih sistema, uzimajući u obzir akcije Sjedinjenih Država i njihovih satelita u Evropi i drugim regionima sveta", rekao je ruski predsednik.

Važni ruski objekti biće u dometu američkih raketa u Nemačkoj sa vremenom leta od oko deset minuta, naveo je Putin.

Rusija će nastaviti da povećava obezbeđenje površinskih i podmorničkih snaga, kao i opremanje flote hipersoničnim sistemima, dodao je Putin.

U slučaju pojave američkih raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi, Rusija će sebe smatrati oslobođenom od jednostranog moratorijuma na raspoređivanje takvih kompleksa, poručio je ruski predsednik.

Uvek svečano obeležavamo Dan mornarice, sa poštovanjem i ljubavlju prema slavnoj floti, izizjavio je ruski predsednik Vladimir Putin povodom Dana ruske mornarice.

"Rusija je stekla status pomorske sile zahvaljujući svom geopolitičkom položaju, velikim geografskim otkrićima i kolosalnim istraživanjima svetskih okeana", istakao je ruski predsednik.

"Zdravo, predsedniče! Živelo prijateljstvo Kine sa Rusijom!", skandirali su mornari iz Narodne Republike Kine koji učestvuju na Pomorskoj paradi.

Ruski predsednik Vladimir Putin pozdravio je učesnike pomorske parade u Sankt Peterburgu i čestitao im Dan mornarice.

Parada je započela počasnom paljbom sa obale Neve.

Paradni stroj na Nevi predvodi bojni brod "Poltava" sa 54 topa, koji je ponovo napravljen prema crtežima i modelima iz 18. veka.