BRIKS-u želi da se pridruži oko 30 država

Nova geopolitička situacija i početak otvorenog sukoba između zapadnog i nezapadnog sveta je izazvala veliko interesovanje za BRIKS, rekao je Georgij Toloraja

Nova geopolitička situacija izazvala je interesovanje za BRIKS, oko 30 država je već izrazilo želju da pristupi alijansi, rekao je izvršni direktor Nacionalnog istraživačkog komiteta BRIKS-a Georgij Toloraja.

"Nove članice su dale podsticaj asocijaciji. Nije tajna da je BRIKS, nakon prve decenije postojanja, počeo da gubi dinamiku i da je dostigao vrhunac. Bilo je malo novih inicijativa, malo napretka, postojale su i određene protivrečnosti unutar organizacije", naveo je Toloraja.

Međutim, nova geopolitička situacija i početak otvorenog sukoba zapadnog i nezapadnog sveta izazvali su veliko interesovanje za BRIKS, dodao je Toloraja.

Prema njegovim rečima, u redu za ulazak u BRISK već čeka oko 30 država.

S obzirom da BRIKS sada izražava interese globalne većine, vreme je da počne da radi na svojoj transformaciji kako bi postao platforma za stvaranje novog globalnog političkog i ekonomskog sistema, naglasio je Toloraja.