Peskov: Razmena Grajner za Buta ne znači poboljšanje odnosa sa Amerikom

Sjedinjene Države su po tom pitanju zloupotrebljavale diplomatske metode, poručuju iz Rusije

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da jučerašnja razmena Viktora Buta za američku košarkašicu Britni Grajner ne pokazuje da je između dve zemlje došlo do poboljšanja odnosa, jer se But u stvari nalazio u zarobljeništvu u SAD-u. Pregovori na ovu temu sa Vašingtonu nisu jedan korak napred ka prevazilaženju krize u odnosima sa Vašingtonom, objasnio je portparol.

"Najvažnije je da se ruski državljanin, kojeg su Amerikanci zapravo apsolutno nezakonito držali 14 godina u zatvoru, vratio u svoju domovinu. Hvala Bogu, živ je i zdrav", rekao je Peskov za "Izvestija".

Poslednji pregovori sa Vašingtonom ticali su se isključivo razmene Buta i Grajner i ničega drugog. Odnosi sa Vašingtonom, kako je rekao, nažalost još uvek se nalaze u tužnom stanju.

Podsećamo, ruski biznismen Viktor But, koji je 11 godina bio u američkom zatvoru na odsluženju 25-godišnje kazne, razmenjen je za košarkašicu Britni Grajner, koja je osuđena u Rusiji zbog optužbi za šverc droge.

Razmena zarobljenika između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država poslužila bi kao pozitivan signal za bilateralne odnose između naše dve zemlje, poručio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

"Rekao bih da mi trenutno nemamo dijalog i ne možemo u potpunosti da osetimo dinamiku (naših odnosa). Želim da naglasim, ako bi se ta razmena zarobljenika dogodila, to bi svakako poslužilo kao pozitivan pokazatelj da odnosi Rusije i Sjedinjenih Država nisu toliko beznadežni", rekao je ruski diplomata novinaru TAS S.

Prema rečima Rjabkova, Sjedinjene Države su po tom pitanju zloupotrebljavale diplomatske metode.