Rusija

Putin: Zapad je dugo besramno crpio resurse Ukrajine

Lider Rusije upozorio da Zapad već godinama eksploatiše Ukrajinu i prenebregava bezbednosnom situacijom u svetu, nastavljajući da se bezobzirno širi na istok
Putin: Zapad je dugo besramno crpio resurse Ukrajinewww.globallookpress.com © Mikhail Metzel/Kremlin Pool

Ruski predsednik Vladimir Putin ponovio je danas da Zapad koristi Ukrajinu i njen narod za svoje ciljeve, sa čime je bilo započeto još pre mnogo godina.

"Zapad je dugi niz godina besramno eksploatisao resurse Ukrajine, a sada koriste njene vojnike kao topovsko meso", rekao je Putin u video obraćanju državama koje su danas poslale svoje predstavnike odbrambenih sektora u Moskvu na sastanak Zajednice nezavisnih država i Šangajske organizacije za saradnju. 

Zapad je pretvorio Ukrajinu u svoju koloniju, poručio je lider, dodajući da je, usled jakih tektonskih promena koje su usledile na političkoj sceni ove godine, vrlo značajno i to da dve organizacije kao što su ŠOS i ZND imaju dobru saradnju.

Glavni zadatak ostaje borba protiv spoljašnjih pretnji iz inostranstva, rekao je Putin.

"Uveren sam da je zbog prirode i razmera današnjih pretnji u svetu sve bitnije da razvijamo našu saradnju na nivou resora odbrane" država članica, poručio je lider. "Moramo zajednički da radimo na formiranju fleksibilnijeg i održivijeg sistema bezbednosti i saradnje koji bi odgovarali aktuelnim izazovima". Ovo, kako je rekao, mora biti urađeno ne na osnovu nekih nepisanih pravila, već isključivo po principu ravnopravnosti na osnovu međunarodnog prava.

U planu je i dalji zajednički rad na vojnoj obuci pripadnika dva saveza - ŠOS-a i ZND-a - za šta će se koristiti potencijal ruskih vojnih univerziteta i akademija, dodao je ruski predsednik, pozivajući partnere da među sobom pojačaju razmenu vojnih informacija iz sfere odbrane. 

Pred našim očima razvija se jedan novi mnogopolarni svet: u Aziji, Africi i Latinskoj Americi razvijaju se novi centri, koji se sve jače i bolje bore za svoje nacionalne interese. Zaustaviti ovakve promene, kao što je pokazala istorija, nije moguće, naglasio je Putin. U isto vreme, svet se suočava sa rastom konflikata. To je rezultat odluke nekih zemalja, koje pokušavaju na svaki mogući način da zadrže svoju političku, ekonomsku, finansijku i ideološku dominaciju na globalnoj sceni. Ove zemlje namerno streme pogoršanju bezbednosne situacije i izazivaju nove konflikte, dodao je. 

Sjedinjene Američke Države i njihovi sateliti pokušavaju da ostvare svoje ciljeve putem sile - to je njihovo glavno "oružje". Oni su faktički razrušili arhitekturu bezbednosti u svetu, na kojoj se radilo desetinama godina, odbijajući da zaustave širenje NATO-a na istok, objasnio je predsednik Rusije. Kako bi zaustavili razvoj određenih zemalja oni sada pribegavaju nezakonitim ekonomskim sankcijama, organizuju obojene revolucije kako bi smenili vlasti koje nisu u skladu sa njihovom politikom.

"Teške posledice ovakve politike danas vidimo u Ukrajini". Zapadni režimi godinama su podržavali genocid na Donbasu, a sada Kijevu šalju oružje i koriste ukrajinski narod protiv Rusije, "bacajući" ga tako u sigurnu smrt. 

Lider Rusije visoko je ocenio dosadašnju saradnju i vojne vežbe zemalja članica ZND-a i ŠOS-a. Potrebno je, kako je rekao, poraditi i na humanitarnim misijima i njihovom angažovanju u operacijama Ujeinjenih nacija.

Po završetku sastanka, potpisano je zajedničko saopštenje u kojem su zabeleženi postignuti dogovori između zemalja, a koji se tiču odbrane, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Prisutnima se putem interneta obratio i ministar odbrane Kine, koji je sa učesnicima podelio svoje mišljenje o aktuelnoj situaciji koja se tiče međunarodne i regionalne bezbednosti.

image