Rusija

Kremlj: Ubice Ismaila Hanijea ne žele mir u regionu

Dmitrij Peskov je komentarisao ubistvo lidera palestinskog Hamasa i izjavu Mihaila Podoljaka o zainteresovanosti Kijeva za pregovore sa Moskvom
Kremlj: Ubice Ismaila Hanijea ne žele mir u regionuwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Rusija odlučno osuđuje napad na Teheran u kojem je poginuo lider palestinskog Hamasa Ismail Hanije, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Smatramo da su takvi napad usmereni protiv pokušaja da se uspostavi mir u regionu, šta više mogu drastično da destabilizuju situaciju koja je ionako napeta", rekao je Peskov.

Prethodno je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Mihail Bogdanov izjavio da je pogibija Hanija apsolutno neprihvatljivo političko ubistvo koje će se veoma negativno odraziti na pregovore o Pojasu Gaze u Dohi i dovesti do dalje eskalacije napetosti u regionu.

Rusija poziva je sve strane koje su uključenje u sukob na Bliskom istoku na uzdržanost i da ne preduzimaju korake koji mogu da dovedu do dramatične degradacije bezbednosne situacije u u regionu i izazovu veliki oružani sukob.

Govoreći o rusko-ukrajinskom sukobu, Peskov je istakao da je Rusija i dalje otvorena za pregovore sa Ukrajinom.

"Ruska strana ostaje otvorena za pregovarački proces", naveo je Peskov, komentarišući reči savetnika kancelarije Zelenskog Mihaila Podoljaka koji je rekao da je Kijev spreman za pregovore sa Rusijom ali pod uslovima da budu zasnovani na "koncepciji međunarodnog prava".

"Bilo je sličnih izjava različitih zvaničnika, ali nikakvih detaljnih objašnjenja o konkretnom slučaju nismo čuli. Kao i do sada, ta tema se s vremena na vreme podiže, ali ne dešava se ništa konkretno", naveo je Peskov.

Nakon uvedene zabrane pregovora sa Rusijom na zakonodavnom nivou i poziva da se situacija reši na frontu, Vladimir Zelenski je u poslednje vreme imao nekoliko izjava u kojima je potvrdio da ipak postoji potreba za što skorijim postizanjem mira u Ukrajini, kao i da je njegova zemlja spremna da pregovara sa ruskom stranom, čak iako to podrazumeva ruskog predsednika Vladimira Putina.

Što se tiče Rusije, više puta je isticala da je spremna za pregovore i da ih nikada nije odbila, a ruski predsednik je sredinom juna naveo uslove za momentalni prekid vatre u Ukrajini.

image