Ambasador: Ruska doktrina nuklearnog odvraćanja bila je uspešna

Upozorenja Moskve o opasnosti sukoba nuklearnih sila nisu "nuklearno zveckanje oružjem" već klasično odvraćanje u ekstremnim geopolitičkim okolnostima i imalo je efekta. U interesu je celog sveta da ostane tako, poručuje ambasador RF u SAD

Retorika Kremlja o upotrebi nuklearnog naoružanja predstavljala je uspešnu doktrinu odvraćanja i ne razlikuje se mnogo od one koju primenjuje Vašington, izjavio je ambasador Ruske Federacije u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je nedavno da Rusija poseduje nuklearno naoružanje koje je modernije i naprednije od onog koje ima bilo koja druga nuklearna sila, ali je istakao da neće nuklearnim oružjem vitlati kao sečivom, već da ono služi kao sredstvo odvraćanja.

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs, reagujući na tu izjavu, u kojoj je jasno rečeno i da Rusija ne preti nikome, ne namerava da napada nikoga nuklearnim oružjem, ali namerava da brani sebe i svoje saveznike svim stredstvima, optužio je Putina da "zvecka nuklearnim oružjem", i ocenio da je to "neodgovorno i opasno".

Ruski ambasador u Vašingtonu rekao je za "Njuzvik" da je nejasno šta konkretno američka strana vidi kao neodgovornost.

"Kao vodeća nuklearna sila, Rusija ozbiljno shvata posebnu odgovornost koju ima u obezbeđivanju globalne sigurnosti i stabilnosti i izbegavanju oružanih sukoba, posebno onih nuklearnih", izjavio je Antonov.

On je dodao da zbog toga ruska strana strpljivo podseća Vašington i njegove saveznike na rizike povezane sa nastavkom njihovog učešća u "proksi" ratu protiv Rusije na teritoriji Ukrajine.

Za administraciju predsednika Džozefa Bajdena rekao je da izvrće značenje reči koje dolaze iz Kremlja.

"Stiče se utisak da američka administracija koristi ruska upozorenja kao izgovore da kritikuje bez slušanja suštine naših argumenata. Šta je toliko nerazumno u predsednikovim rečima? On je podsetio na nespornu činjenicu: da će Rusija braniti sebe i štititi svoje saveznike svim dostupnim sredstvima ako to bude potrebno. Da li je pozicija SAD imalo drugačija?“, retorički je upitao Antonov.

Rusija i SAD zajedno poseduju više od 90 odsto zaliha nuklearnog naoružanja, a po rečima Antonova, glavna razlika između dve zemlje je u tome što SAD raspoređuju nuklearno naoružanje na teritoriji svojih saveznika, u skladu sa nuklearnom politikom NATO-a.

"Mi ne razmeštamo nuklearno naoružanje na teritorije nenuklearnih zemalja, a SAD to rade. Mi ne obučavamo vojsku tih zemalja da upotrebljavaju nuklearno oružje niti dozvoljavamo da ono bude van naše kontrole“, istakao je Antonov.

Ambasador Ruske Federacije u SAD ponovio je da upozorenja Moskve o opasnosti sukoba nuklearnih sila nisu "nuklearno zveckanje oružjem", kako to naziva američka administracija.

"To je klasično odvraćanje u ekstremnim geopolitičkim okolnostima. I upalilo je. U najboljem je interesu sveta da ono i dalje funkcioniše, sprečavajući moguću nuklearnu katastrofu", istakao je Antonov.

On je pozvao SAD da ne potpiruje situaciju besmislenim optužbama, već da razmotri da li je eskalacija sukoba sa Rusijom u skladu sa američkim međunarodnim obavezama.