Rusija

Zaharova o poseti sekretara Vatikana Ukrajini: Nadam se da su čuli njegove reči u Kijevu

Vatikan je od počeka rusko-ukrajinskog sukoba imao uravnotežen stav i pokazivao je spremnost da pruži svaku moguću pomoć za postizanje mira i okončanje sukoba, ocenila je zvanična predstavnica ruskog MSP-a
Zaharova o poseti sekretara Vatikana Ukrajini: Nadam se da su čuli njegove reči u KijevuGetty © Robert Nemeti/Anadolu Agency

Zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova navela je da se Moskva nada da je Kijev čuo argumente državnog sekretara Vatikana Pjetra Parolina tokom njegove posete Ukrajini.

"Od samog početka ukrajinske krize, Vatikan je zauzeo neutralan i uravnotežen stav, izražavajući spremnost da pruži svaku moguću pomoć za postizanje mira i okončanje sukoba", rekla je Zaharova.

Ruska strana se uvek sa pažnjom i poštovanjem odnosila prema mirovnoj inicijativi pape Franciska, za razliku od Vladimira Zelenskog, koji je donedavno grubo odbijao posredovanje Svete stolice, istakla je Zaharova.

Prema njenim rečima, papin izaslanik je ocenio takozvanu "formulu mira" Zelenskog kao neodgovarajuću i insistirao je na obaveznom učešću Rusije u diskusiji o pitanjima mirnog rešavanja.

"Parolin je izrazio ono što je svakom zdravom razumu bilo očigledno od samog početka – bez Moskve i bez njenog stava, nemoguće je postići dugoročan i pravičan mir", navela je Zaharova.

Ostaje samo da se nadamo da su u Kijevu čuli reči kardinala, zaključila je ona.

image