Rusija

U Teherenu se opraštaju od Hanijea: Kovčeg sa telom prolazi gradom, okupljeni uzvikuju "Smrt Izraelu"

Pogrebna povorka se kreće od teritorije Teheranskog univerziteta prema trgu Azadi, mnogi od okupljenih drže zastave Irana, Palestine i Hamasa i portrete Ismaila Hanijea

U glavnom gradu Irana je počela ceremonija opraštanja od političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea, koji je juče ubijen u napadu na njegovu rezidenciju na severu Teherana gde je bio u poseti.

Govor na ceremoniji je održao predsednik iranskog parlamenta Muhamad Baker Galibaf, a vrhovni lider zemlje Ali Hamnei pročitao je molitvu za upokojenog nad Hanijevim telom.

Kovčeg sa telom lidera Hamasa će poneti kroz grad kako bi mnogobrojan narod koji se okupio da isprati Hanijea mogao da se oprosti sa jednom od ključnih ličnosti palestinskog pokreta.

Pogrebna povorka se kreće od Teheranskog univerziteta prema trgu Azadi. Mnogi od okupljenih drže zastave Irana, Palestine i Hamasa, neki drže zastavu Iraka, gde su takođe aktivne snage otpora.

Okupljeni u rukama drže portrete Hanijea kao i drugih ubijenih iranskih političkih i vojnih ličnosti i uzvikuju slogan "Smrt Izraelu".

Ubistvo Ismaila Hanijea, političkog lidera Hamasa i verovatno najuticajnije ličnosti u tom palestinskom pokretu, poslednji je u nizu incidenata koji bi mogli da zapale taj tradicionalno nestabilan region. Hamas je za smrt Hanijea okrivio Izrael i SAD, poručivši da neće ostati bez odgovora.

image