Medvedev: Heroj se ne može roditi u intelektualno degenerisanoj Evropi

Bivši predsednik Rusije poručio je da je zadatak vladajuće partije da učini sve da se deca i tinejdžeri sa interesovanjem i poštovanjem odnose prema istoriji svoje otadžbine i da budu u stanju da razlikuju istinu od laži

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev čestitajući sugrađanima Dan heroja otadžbine, rekao je da zapadno društvo zasnovano na potrošačima nije u stanju da svetu predstavi pravog heroja, prenose "RIA Novosti".

"Heroj je osoba koja je spremna da se žrtvuje zarad svoje otadžbine, štiteći ljude kojima je potrebna pomoć. Imamo mnogo Heroja sa velikim slovom. Ponosni smo na njih, pamtimo ih. Uzimamo njihov primer", napisao je Medvedev na Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama nema takvih heroja kao što ima u Rusiji.

On je podsetio da je "heroj osoba koja je spremna da se žrtvuje zarad svoje Otadžbine, štiteći ljude kojima je potrebna pomoć i da je Rusija upravo zbog toga jača od svojih protivnika i čeka je pobeda".

"Ali u dosadnoj Evropi, ludoj od intelektualne degeneracije i ugojenoj od beskonačnog štampanja dolara, SAD koje su pogođene demencijom više nemaju takve heroje. Dakle, mi smo jači. Prema tome, pobedićemo", poručio je Medvedev.

Zadatak Jedinstvene Rusije - očuvati istorijsko sećanje 

Predsednik Jedinstve Rusije pozvao je članove svoje vladajuće partije da učine sve da istorija Rusije bude zanimljiva deci i tinejdžerima.

"Zadatak naše stranke je da zaštiti istorijsko pamćenje i spreči njegovo izobličavanje. Da učinimo sve da se deca i tinejdžeri sa interesovanjem i poštovanjem odnose prema istoriji otadžbine i da budu u stanju da razlikuju istinu od laži", poručio je Medvedev tokom video poruke učesnicima tribine "Škola heroja".

Dan heroja otadžbine obeležava se svake godine u Rusiji 9. decembra. Datum je posvećen prazniku Ruske imperije – Danu nosilaca ordena Svetog Đorđa, koji se obeležavao od 1769. do 1917. godine. Tradicija odavanja počasti herojima otadžbine nastavljena je u Rusiji 2013. godine. Od tada Putin svake godine održava prijem za heroje u Kremlju, sa izuzetkom poslednje dve pandemijske godine.