Rusija

Matvijenko: Rusija je spremna za pregovore sa Ukrajinom

Moskva nikada nije odbila i ne odbija pregovore, štaviše od 2014. insistira na mirnom diplomatskom rešenju unutrašnje ukrajinske krize na osnovu sporazuma iz Minska, poručila je predsednica Saveta Federacije
Matvijenko: Rusija je spremna za pregovore sa Ukrajinom© State Duma Russia/via Globallookpress.com

Rusija je spremna za pregovore sa Ukrajinom, uzimajući u obzir realnost na terenu i interese Ruske Federacije, izjavila je predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko.

"Spremni smo za pregovore uzimajući u obzir situaciju i realnost na terenu, kao i nacionalne interese Ruske Federacije i ostvarenja postavljenih zadataka i ciljeva u okviru Specijalne vojne operacije", kazala je Matvijenko na konferenciji za novinare o rezultatima prolećnog zasedanja 2024.

Ona je istakla da "Rusija nikada nije odbila i da ne odbija pregovore, podsetivši da je Moskva od 2014. već osam godina insistirala na mirnom diplomatskom rešenju unutrašnje ukrajinske krize na osnovu sporazuma iz Minska".

Govoreći o dijalogu o globalnoj bezbednosti, Matvijenko je napomenula da je Moskva spremna za takav dijalog, ali pod jednakim uslovima.

"Rusija je spremna da učestvuje samo u ravnopravnom dijalogu koji će doprineti jedinstvenoj i nedeljivoj bezbednosti svake države i stabilnosti u svetu u celini", naglasila je.

Igre u Parizu možda će ući u istoriju kao najsramnije

Predsednica Saveta Federacije se osvrnula i na Olimpijske igre u Parizu, ocenivši da mogu ući u istoriju kao najsramnije, jer je u njima "nestao duh olimpizma i zbog previše upliva politike".

"Ne gledam Olimpijske igre u Parizu, jer na njima nema ruskog sporta. Smatram da su to ispolitizovane igre, u kojima je nestao duh olimpizma. To su igre gde su prava transrodnih osoba i dalje na prvom mestu, gde nema pravog takmičarskog duha.
Odnosno, teško ih je nazvati Olimpijskim igrama. Mislim da će ući u istoriju kao najsramnije Olimpijske igre u svim godinama olimpijskog pokreta", poručila je.

Kako je ukazala, nije slučajno ni to što je čak i olimpijska zastava ove godine podignuta naopačke.

image