Matvijenko: Rusija je spremna za pregovore sa Ukrajinom

Moskva nikada nije odbila i ne odbija pregovore, štaviše od 2014. insistira na mirnom diplomatskom rešenju unutrašnje ukrajinske krize na osnovu sporazuma iz Minska, poručila je predsednica Saveta Federacije

Rusija je spremna za pregovore sa Ukrajinom, uzimajući u obzir realnost na terenu i interese Ruske Federacije, izjavila je predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko.

"Spremni smo za pregovore uzimajući u obzir situaciju i realnost na terenu, kao i nacionalne interese Ruske Federacije i ostvarenja postavljenih zadataka i ciljeva u okviru Specijalne vojne operacije", kazala je Matvijenko na konferenciji za novinare o rezultatima prolećnog zasedanja 2024.

Ona je istakla da "Rusija nikada nije odbila i da ne odbija pregovore, podsetivši da je Moskva od 2014. već osam godina insistirala na mirnom diplomatskom rešenju unutrašnje ukrajinske krize na osnovu sporazuma iz Minska".

Govoreći o dijalogu o globalnoj bezbednosti, Matvijenko je napomenula da je Moskva spremna za takav dijalog, ali pod jednakim uslovima.

"Rusija je spremna da učestvuje samo u ravnopravnom dijalogu koji će doprineti jedinstvenoj i nedeljivoj bezbednosti svake države i stabilnosti u svetu u celini", naglasila je.

Igre u Parizu možda će ući u istoriju kao najsramnije

Predsednica Saveta Federacije se osvrnula i na Olimpijske igre u Parizu, ocenivši da mogu ući u istoriju kao najsramnije, jer je u njima "nestao duh olimpizma i zbog previše upliva politike".

"Ne gledam Olimpijske igre u Parizu, jer na njima nema ruskog sporta. Smatram da su to ispolitizovane igre, u kojima je nestao duh olimpizma. To su igre gde su prava transrodnih osoba i dalje na prvom mestu, gde nema pravog takmičarskog duha.
Odnosno, teško ih je nazvati Olimpijskim igrama. Mislim da će ući u istoriju kao najsramnije Olimpijske igre u svim godinama olimpijskog pokreta", poručila je.

Kako je ukazala, nije slučajno ni to što je čak i olimpijska zastava ove godine podignuta naopačke.