Rusija

Ruski ambasador u Izraelu: Nemoguće da SAD nisu znale za izraelski plan ubistva Hanijea

Ne treba suditi po izjavama zapadnih zvaničnika, već po njihovim delima, a akcije Vašingtona na Bliskom istoku, poput povećanja isporuka oružja i podsticanja na eliminaciju pojedinih lica, ne uklapaju se uz politiku stabilizacije situacije, naveo je Anatolij Viktorov
Ruski ambasador u Izraelu: Nemoguće da SAD nisu znale za izraelski plan ubistva Hanijea© Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

Nemoguće je da Vašington nije bio upućen, a možda čak i umešan, u izraelske akcije u Iranu i ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanijea, s obzirom na nivo bilateralnih odnosa između SAD i Izraela, rekao je ruski ambasador u Tel Avivu Anatolij Viktorov za "Rusija 24".

Izrael, koji je organizovao ubistvo lidera palestinskog Hamasa u Teheranu, uživa podršku SAD, rekao je ruski ambasador.

Sa druge strane, SAD se u trenutnoj situaciji ponašaju apsolutno neodgovorno, kao "slon u staklenoj radnji", ocenio je diplomata.

Ne treba suditi po izjavama u zapadnim medijima, već po delima i šta tačno Vašington čini da uspostavi mir na Bliskom istoku – a povećanje isporuka oružja i podsticanje na eliminaciju osoba koje su proglasili teroristima ne uklapa se uz stabilizaciju situacije, primetio je ambasador.

Loše je što mnogi procesi u svetu, uključujući i situaciju na Bliskom istoku, zavise od Amerike i toka izborne kampanje u SAD koje nemaju interes u uspostavljanju mira i pružanju pomoći narodima i državama bliskoistočnog regiona.

"To nije normalno", rekao je Viktorov, pozvavši da se taj problem prevaziđe u toku formiranja novog, pravednog svetskog poretka.

Situacija na Bliskom istoku je trenutno izuzetno opasna, nije lako ugasiti vatru, rekao je ruski ambasador i pozvao na uzdržanost – "jedino što može da ugasi trenutni plamen".

Evropske i američke diplomate pozivaju na rešenje sukoba one sile koje su apelovale na uzdržanost, ali su one sada isprovocirane, objasnio je Viktorov u nadi da bi zajednički napori evropskih i ruskih diplomata mogli da dovedu do pozitivnog rezultata u rešavanju sukoba.

Moskva pokušava da objasni izraelskim partnerima da nijedna država Bliskog istoka ne želi razbuktavanje sukoba, potvrdio je ambasador.

image