Tramp čestitao Putinu: Svaka čast na sjajnoj razmeni, Vašington je užasno prošao

Američki kandidat za predsednika je prokomentarisao najveću operaciju razmene od Hladnog rata, sa čak 26 zarobljenika iz sedam različitih zemalja i ocenio da je sklopljen "strašan" dogovor

Kandidat za američkog predsednika Donald Tramp čestitao je ruskom lideru Vladimiru Putinu na dogovoru koji je postigao sa zapadnim državama o razmeni zatvorenika.

"Želeo bih da čestitam Vladimiru Putinu na obavljenom još jednom sjajnom poslu", rekao je Tramp pristalicama u Atlanti.

S druge strane, za Vašington razmena je bila užasna, ocenio je Tramp.

"Vratili smo naše ljude, ali zaključujemo strašne, užasne dogovore", rekao je američki političar.

Najveća razmena zarobljenika od kraja Hladnog rata između Rusije i zapadnih zemalja dogodila se u Ankari 1. avgusta kada su Rusija i Belorusija razmenile zatvorenike sa SAD, Norveškom, Nemačkom, Poljskom i Slovenijom uz posredovanje turske Nacionalne obaveštajne službe.

Rusija je vratila osam državljana i dvoje dece bračnog para koji je bio zatvoren u Sloveniji. Zauzvrat, Moskva i Minsk su oslobodili 16 ljudi.

Predsednik Rusije Vladimir Putin dočekao je na aerodromu razmenjene građane Rusije, zahvalio im na tome što su ispoštovali datu zakletvu i uverio ih da domovina ni na sekund nije zaboravila na njih.

Među osam ljudi koji su bili uhapšeni, a neki i osuđeni, na Zapadu se posebno izdvaja Vadim Krasikov. On je postao poznat široj javnosti 2019. godine, kada je likvidirao teroristu Zelimhana Hangošvilija, koji se borio na strani separatista za vreme Druge čečenske kampanje.